Dostupni linkovi

Zelenskiy potpisao dekret o povećanju vojske Ukrajine


Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pokzuje dekret dok drži govor na sjednici parlamenta u Kijevu, Ukrajina, 1. februara 2022.

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskiy pozvao je građane da ostanu mirni i ujedinjeni dok vlada i lideri širom svijeta ulažu napore da spriječe moguću invaziju Rusije.

Govoreći pred parlamentom 1. februara, Zelenskiy je rekao da "niko ne odlučuje o sudbini Ukrajine iza naših leđa", dodajući da se nada datumu sljedećeg sastanka grupe Normandijskog formata - koja uključuje Ukrajinu, Rusiju, Francusku i Njemačku - na kojoj će se razgovarati o rješenju rastućih tenzija između Ukrajine i Rusije.

"Aktivno radimo na tome da u bliskoj budućnosti odlučimo o datumu sljedećeg sastanka savjetnika u Berlinu, gdje se nadam da će biti postignut dogovor oko sastanka lidera Normandijske četvorke", rekao je Zelenskiy.

Istog dana je potpisao dekret o povećanju veličine ukrajinskih oružanih snaga za 100.000 vojnika tokom tri godine i podizanju plata vojnicima.

Naveo je da potpisivanje dekreta ne znači da je rat s Rusijom neminovan.

Ukrajinske škole se pripremaju za najgore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

U obraćanju parlamentu, pozvao je poslanike da ostanu mirni i jedinstveni, da ne siju paniku i da ne koriste sukob s Rusijom za političku korist.

Zelenskiy je rekao i da je razgovarao sa predstavnicima 80 zemalja i međunarodnih organizacija, koji su, prema njegovim riječima, jednostrano podržali Ukrajinu u aktuelnoj krizi s Rusijom.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG