Dostupni linkovi

Zaposleni u državnim institucijama BiH protestovali zbog plata i ugovora


Bosnia and Herzegovina -- Union state workers and employees protest in Sarajevo, September 20, 2021.

Zaposleni u državnim institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) održali su pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH protest, tražeći povećanje plata, te potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Na protestu u Sarajevu se okupilo oko stotinu radnika iz državnih institucija i agencija.

Razlog za protestno okupljanje, između ostalog, je što nemaju potpisan Kolektivni ugovor i što prema budžetu koji je upućen u dalju proceduru imaju osnovicu za obračun plate od 475,69 KM (237,85 eura), za koju tvrde da nije povećana zadnjih deset godina i da im ugrožava egzistenciju.

„Mi smo prije dvije godine dostavili u Vijeće ministara prijedlog Kolektivnog ugovora. Niko se nije očitovao po tom pitanju, niti nas je pozvao na razgovor, niti nam je odgovorio, nikakve mi komunikacije nemamo sa poslodavcem. Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan Kolektivni ugovor s uposlenim državnim službenicima i zaposlenicima“, istakao je Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Okupljeni su poručili da su nezadovoljni zbog "dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, koja je dovela zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice".

"Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan Kolektivni ugovor s uposlenim državnim službenicima i zaposlenicima“, rekao je Salih Karčić.
"Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan Kolektivni ugovor s uposlenim državnim službenicima i zaposlenicima“, rekao je Salih Karčić.

Miroslav Vujičić, predsjednik Sindikata Ministarstva vanjskih poslova BiH, kaže da je zbog nepostojanja ugovora prilika da nadležni u institucijama i ostalim državnim organima „mogu raditi i manipulisati“ s radnicima.

„To je svjesno, to je vrlo svjesno urušavanje državnih institucija. Nije to slučajno, nema u ovoj državi ništa slučajno, sve se radi smisleno i namjerno“, kaže Vujičić.

Sindikalci su poslali poruku javnosti da oni "nisu parlamentarci čija su mjesečna primanja između 6.000 KM (3.000 eura) i 8.000 KM (4.000 eura)".

„Sad što smo ovdje izašli je jedini način da poslodavac shvati da mi postojimo“, izjavila je Sanja Skočir, predsjednica Sindikata Centra za uklanjanje mina u BiH.

Državni službenici i zaposlenici u institucijama BiH, okupljali su se u julu mjesecu. Tada su govorili kako su plate državnih službenika i zaposlenika na državnom nivou niže za 20 ili 30 odsto u odnosu na plate službenika na nižim nivoima vlasti, na entitetskom i kantonalnom nivou.

Zaposleni u institucijama BiH na protestu u Sarajevu, 20. septembar 2021.
Zaposleni u institucijama BiH na protestu u Sarajevu, 20. septembar 2021.

Protestovalo se i u martu, kada su na protestima bili i policijski službenici koji su htjeli da iskažu nezadovoljstvo zbog odluke Predsjedništva BiH da odbije Nacrt budžeta sa izmijenjenom osnovicom za obračun plata, ali i zbog drugih problema sa kojim se policijski službenici suočavaju dugi niz godina.

Trenutno je državni parlament u blokadi, jer političari iz bh. entiteta Republika Srpska ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Zbog ove blokade, BiH ne može da usvoji budžet i ugrožen je finansijski aspekt funkcionisanja državnih institucija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG