Dostupni linkovi

Državni službenici u institucijama BiH traže veće plate


Protest državnih službenika i zaposlenika u institucijama BIH ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH (7. jul 2021.)

Državni službenici i zaposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine (BiH), njih oko stotinu, okupili su se u srijedu 7. juna ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu tražeći povećanje plata, te potpisivanja Kolektivnog ugovora.

Sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH traži pregovore o potpisivanju Kolektivnog ugovora, hitno uspostavljanje socioekonomskog dijaloga i vraćanje osnovice za obračun plata na minimalno 530,50 KM (oko 260 eura) za 2021.godinu, koja je bila prije prvog smanjenja osnovice 2008. godine.

“Plata stručnog saradnika je oko 1.200KM (600 eura), a plata higijeničarke je oko 450 KM (225 eura) i njima svaka tri mjeseca pomažemo da prehrane porodicu”, rekao je novinarima tokom protesta predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika Salih Karčić.

On tvrdi kako se u javnosti pogrešno stvorila slika o visini plata državnih službenika i zaposlenika.

“Mi nemamo veze s parlamentarcima, ministar ima deset puta veću platu od žene koja mu čisti kabinet”, objasnio je Karčić.

U Sindikatu, također ističu kako su plate državnih službenika i zaposlenika na državnom nivou niže za 20 ili 30 posto u odnosu na plate službenika na nižim nivoima vlasti, na entiteskom i kantonalnom nivou.

Državni službenici i zaposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine veće plate na protestima su tražili 17.marta 2021.

Najavljaju da će borbu za svoja prava nastaviti legalnim putem, protestima i štrajkovima koji, kako su naveli u sindikatu, znače obustavu rada.

U institucijama Bosne i Hercegovine radi 6.000 državnih službenika i zaposlenika.

XS
SM
MD
LG