Dostupni linkovi

BiH i "Južni tok": Razočaranost zbog prekida izgradnje gasovoda


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Bosni i Hercegovini sa razočarenjem se posmatra zvanična najava ruskog predsjednika Vladimira Putina da neće biti nastavljen projekat gradnje Južnog toga. Naročito su nezadovoljni u entitetu Republika Srpska čije su vlasti do danas izvršile milionska ulaganja za pripremu gradnje kraka gasnog toka. Procjene vlasti i analitičara su da direktne i indirektne štete za BiH zbog zaustavljanja gradnje Južnog toka premašuju i dvije milijarde evra.

U Republici Srpskoj je još početkom 2012. godine formirano preduzeće Gas – res koje je trebalo da priprema i nadzire gradnju dionice međunarodnog gasovoda kroz taj entitet. Samo u formiranje tog preduzeća uloženo je oko 750 hiljada evra javnog novca, i uložena sredstva u razradu projekta.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik ne krije razočarenje zbog Putinove objave o stopiranju gradnje Južnog toka, te ponašanja Evropske unije u cijeloj priči.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

“Mislim da nije fer od EU što ovo radi. Malo sam se raspitao o načinu na koji je građen Sjeverni tok. Na isti način bi se gradio i Južni tok. Jel to znači da neko u Evropi može da ima privilegovan gas, a mi ovdje da nemamo? Mi smo mislili da sa Južnim tokom rješavamo ovdje dva važna pitanja , snabdijevanje gasom za stanovništvo i privredu, ali isto tako i izgradnju dvije termoelektrane. To je ogroman problem sada za nas ovdje, jer gubimo te značajne investicije koje dostižu preko dvije milijarde evra”, rekao je Dodik.

I novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović iznio je sličan stav.

“Presitni smo mi da bismo uticali na bilo kakve odnose na međunarodnoj i globalnoj političkoj sceni. Ja osobno mislim da je šteta za BiH da bilo koji projekat i prometni i energetski osobito, ne ide preko BiH. Time bi se, apsolutno, digla razina kvaliteta života u BiH, bez obzira da li govorimo o cestovnim koridorima”, kazao je Čović.

Šteta je višestruka po cijelu bh. ekomiju, mišljenja je ekonomista Zoran Pavlović. Osim dodatne sigurnosti u snabdijevanju gasom firme iz BiH su mogle ostvariti zaradu u gradnji toka mišljenja. Gas bi predstavljao i odličnu priliku za potencijalne ulagace. Propao je i projekat gradnje elektrana na gas, navodi Pavlović.

“Jedina dobra stvar koju ja mogu vidjeti u ovom momentu je da se mi kao Bosna i Hercegovina nećemo zaduživati za izgradnju tog gasovoda i to je na neki način u ovoj situaciji, možda i dobro. Ali, dugoročno gledano, prilika je ispuštena, da tako kažem. Činjenica je da BiH nema razvijenu mrežu gasovoda i korištenja gasa i ono što je izgrađeno, izgrađeno je još u vrijeme bivše SFRJ. Ova šansa koja je postojala dovođenja Južnog toka do BiH bi sigurno obezbijedila dodatnu sigurnost u snadbijevanju gasom”, istakao je Pavlović.

Politička odgovornost

No, zaustavljanje gradnje Južnog toka imaće svakako i političke posljedice, smatra urednik portala capital.ba Siniša Vukelić. Putin je odigrao jedan taktički potez u političko- ekonomskom nadmudrivanju sa Evropskom unijom, no šta to zapravo onda govori o ekonomsko- političkom promišljanju Rusije o malim zemljama kroz koje je južni tok trebao proći, pita Vukelić.

“Ovo će biti, pored finansijskog aspekta kojeg ćemo osjetiti i manjeg zapošljavanja građevinskih firmi kojem smo se nadali, i politički udarac aktuelnom rukovodstvu Republike Srpske, jer to je bila jedna od osnovnih teza i obećanja novih projekata na kojima je aktuelna vlast u RS gradila svoj imidž posljednjih godina, a posebno u predizbornoj kampanji”, zaključuje Vukelić.

Direktor Gas-res Slobodan Puhalac kaže da to preduzeće nastavlja sa predviđenim aktivnostima sve dok ne bude dostavljena zvanična informacija o tome da se prekida gradnja Južnog toka.

“Dosadašnja ulaganja su napravljena u relativno racionalnom obimu. Podnošljiva su da mogu i čekati nastavak realizacije,” rekao je Puhalac, te dodao da postoji i alternative ukoliko Južnog toka ne bude.

“Pretpostavljajući da će doći do zastoja, mi smo unazad godinu dana radili na tome da postanemo direktni uvoznik prirodnog gasa za Republiku Srpsku. Trenutno smo pred zaključenjem ugovora za isporuku gasa i to će naša biti buduća aktivnost”, poručio je Puhalac.

U Federaciji BiH nije bilo naročite volje da učestvuju u gradnji Južnog toka. Podrška projektu na državnom nivou uslovljavana je time da se gradnja Južnog toga mora usaglasiti sa evropskom regulativom.

U BH gasu za sada nemaju stav o zaustavljanju gradnje novog gasnog toka. No, ukrajinska kriza svakako ima uticaja na isporuku gasa u BiH.

“BH Gas za sada uredno snabdijeva sve svoje potrošače na tržištu Bosne i Hercegovine. Međutim, prema našoj zemlji je i dalje smanjena isporuka gasa za 5 do 6 procenata. Podsjećam da je Kompanija d.d. Energoinvest uvoznik gasa za BiH od Gasprom exporta i da su te dvije kompanije prije dvije sedmice potpisale ugovor o uvozu gasa za 2015.godinu. Tako je iz BH Gasa upućeno pismo Energoinvestu u kojem tražimo pojašnjenje od Gasprom exporta za navedenu smanjenu isporuku gasa”, izjavio je portparol BH gasa Dino Salihagić.

Ekonomisti svakako ističu da bi BiH trebala pronaći način da pored postojeće, električne energije, energetsku sigurnost ostvari i u snadbijevanju prirodnim gasom, te da se, u tom smislu, ne bi smjela vezivati isključivo za jedan projekat, već da pronalazi i druga, alternativnija rješenja, pogotovo ona koja je neće udaljavati od Evropske unije.

XS
SM
MD
LG