Dostupni linkovi

BiH i dalje bez dogovora oko aranžmana s MMF-om


Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine (BiH) nije postiglo saglasnost o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), saopćeno je to iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

„Predsjedavajći Vijeća ministara Zoran Tegeltija održao je putem video-linka, 6. sjednicu Fiskalnog savjeta BiH na kojoj je ponovo razmatrano Pismo namjere za sklapanje novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ni na današnjoj sjednici nije postignuta saglasnost o pitanjima oko kojih nije bilo saglasnosti ni na prethodnoj sjednici“, navodi se u informaciji upućenoj medijima iz Vijeća ministara.

Tako da je zaključeno kako će se nastaviti konsultacije na tehničkom nivou u sklopu Fiskalnog vijeća, a kako bi se približili stavovi i došlo do usaglašenog rješenja, nakon čega će, sredinom sljedeće sedmice, biti održana nova sjednica Vijeća.

Bosna i Hercegovina je izrazila namjeru da se kod MMF-a zaduži za 1,5 milijardu maraka ili oko 750 miliona eura, kako bi se prevazišle posljedice izazvane epidemijom COVID-19. Od previđenih 1,5 milijardi KM, 33 posto novca je namijenjeno Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina je 30. novembra počela pregovore s čelnicima MMF-a o novom zaduženju.

Grupa ekonomista iz Bosne i Hercegovine ranije je uputila otvoreno pismo čelnicima MMF-a naglašavajući da su zabrinuti zbog najava vlasti za dobijanje novog kredita MMF-a u iznosu od 750 miliona eura.

U pismu su naveli da se, iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om "dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi".

Današnjoj sjednici su prisustvovali i predstavnici MMF-a u BiH predvođeni šefom misije Martinom Petrijem.

MMF je Bosni i Hercegovini posljednji kredit, u iznosu od preko 330 miliona eura odobrio za pomoć u borbi protiv posljedica pandemije korona virusom. Novac je u aprilu ove godine uplaćen na račun Centralne banke BiH, ali je zbog političkih nesuglasica oko raspodjele novca, na tom računu, stajao oko dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG