Dostupni linkovi

Federacija BiH: Završne pripreme za isporuku pola miliona doza Sinopharma


Do 25.jula u Federaciji BiH su vakcinisana 326.233 građanina (na fotografiji Sinopharm vakcina)
Do 25.jula u Federaciji BiH su vakcinisana 326.233 građanina (na fotografiji Sinopharm vakcina)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je u četvrtak 29. jula nakon sjednice u Sarajevu saopštila kako su u toku završne pripreme za isporuku ukupne količine od 500.000 doza Sinopharm vakcine na osnovu ugovora o nabavci koji je potpisan prvog jula.

Kako je saopšteno iz Vlade Federacije BiH, upoznati su s informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv korona virusa (COVID-19) u periodu od 22. jula do 28. jula.

Zavod je prezentovao podatke o provedbi vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH, jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta.

“Do 25. jula kantonima je ukupno distribuirano 537.525, a administrirano je 334.479 doza vakcina. Dakle, kantoni raspolažu sa još 203.046 doza”, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH prihvatila je i donaciju Republike Austrije od 483.947 doze AstraZeneca vakcina.

“Zavod poduzima sve neophodne aktivnosti kako bi osigurao prihvat ove donacije koja se očekuje u idućih nekoliko sedmica”, navedeno je u saopštenju.

U nizu novih preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, je uvođenje novih prioritetnih grupa u FBiH, a to su zaposleni u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenti fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Također je predloženo da kantonalni zavodi za javno zdravstvo, kojih u bh. entitetu Federacija ima deset, počnu s organizacijom dana otvorenih vrata sve prema raspoloživim količinama vakcina.

Do 25.jula u Federaciji BiH su vakcinisana 326.233 građanina, od čega je prvom dozom vakcinisano 203.547, a obe doze je primilo 122.688 građana.

U BiH je stiglo 1.596.560 doza vakcina protiv korona virusa, a do kraja avgusta očekuje se da bi na raspolaganju moglo biti oko dva miliona vakcina, saopštio je prošle sedmice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

XS
SM
MD
LG