Dostupni linkovi

U Tuzlanskom kantonu počinje masovna vakcinacija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na području Tuzlanskog kantona (TK), jednog od deset u Federaciji Bosne i Hercegovine, počinje masovna vakcinacija svih osoba starijih od 18 godina, najavljeno je u srijedu, 28. jula.

Kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić je medijima rekao kako će svi domovi zdravlja biti organizovani na njima najpogodniji način kako bi, u što kraćem vremenu, vakcinisali što veći broj stanovnika tokom povoljnije epidemiološke situacije.

Međutim, ministar Jurić kaže da se kao ‘problem nameće zainteresovanost stanovništva za vakcinaciju’ te kako se kao jedan od razloga navodi to što se ‘dominantno radi o vakcinama Astra Zeneca jer pojedinci odbijaju ovu vakcinu sa stavom da žele primiti neku drugu’.

Jurić ističe da su podjednako sve vakcine djelotvorne, a da do danas nije prijavljen niti jedan slučaj ozbiljnih nus pojava.

I premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto, koji je u srijedu, 28. jula obišao vakcinalne punktove u Zetri gdje je počela vakcinacija zaposlenika u obrazovnom sektoru, pozvao je građane da dođu, vakcinišu se i ne biraju vakcine.

Kako je saopšteno na službenom profilu Vlade KS, tokom dana bi trebalo da bude vakcinisano 1.730 prosvjetnih radnika.

Prema novom Planu vakcinacije počelo je vakcinisanje protiv korona virusa zaposlenika esencijalnih zanimanja, a od 31. jula će, bez najave, biti otvoren proces vakcinacije za sve punoljetne građane KS.

U nizu novih preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, je uvođenje novih prioritetnih grupa u FBiH, a to su zaposleni u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenti fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Također je predloženo da kantonalni zavodi za javno zdravstvo počnu s organizacijom dana otvorenih vrata sve prema raspoloživim količinama vakcina.

Do 25.jula u Federaciji BiH su vakcinisana 326.233 građanina, od čega je prvom dozom vakcinisano 203.547, a obe doze je primilo 122.688 građana.

XS
SM
MD
LG