Dostupni linkovi

BiH najverovatnije gubi status COVID 'bezbedne zemlje' na EU listi


Granični prelaz između BiH i Hrvatske, 19. juni 2021.
Granični prelaz između BiH i Hrvatske, 19. juni 2021.

Evropska unija (EU) će najverovatnije i Bosni i Hercegovini ukinuti status COVID-19 "bezbedne države", saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Kako tvrde naši izvori, u sredu 22. septembra će ambasadori država članica EU glasati za novi predlog liste sigurnih zemalja koje je izradila predsedavajuća Slovenija, a na toj listi osim BiH, neće biti ni Moldavije.

Bosna i Hercegovina je poslednja država regije kojoj se ukida status "bezbedne zemlje" zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Ako se izglasa predlog Slovenije, to znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

COVID-19 'bezbedne države' su one koje u poslednjih 14 dana beleže maksimalno 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Ranije u toku meseca EU je ukinula status "bezbedne zemlje" svim ostalim državama regiona.

EU na svake dve nedelje ažurira listu koje države se mogu smatrati bezbednim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proleće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju smanjenja širenja zaraze.

XS
SM
MD
LG