Dostupni linkovi

Futurističko putovanje BiH u Evropu


Da li ste nekada poželjeli da putujete kroz vrijeme i sagledate prošlost iz raznih perioda daleke budućnosti? Recimo godina je 2058. i pitate se šta se dešava sa procesom ulaska u Evropsku uniju za zemlje Zapadnog Balkana.

Samo u podcastu Zaviri ispod površine (ZIP) "kapetanica" Lejla Omeragić Ćatić sa svojom posadom svemirskog broda "Evropska zvjezdana unija" istražuje neistražena područja galaksije.

Slušajte i pratite ZIP

SpotifyApple Podcast Google Podcast Podcast.rs

'Evropska zvjezdana unija'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

"Prostor 00387. Vrijeme 2003. – era galaksije plus minus beskonačno. Odredište planet Zemlja. Hiljadama zvjezdanih godina ranije, napustili su je ljudi u potrazi za zrakom kojeg je na toj planeti nestalo. Posjetili su bazu Zapadni Balkan - stanica Bosna i Hercegovina, gdje još živi, kako su nezvanično saznali zvjezdani mediji, nekolicina članova plemena Kandidata", objašnjava nam Lejla postavku ovog satirično-futurističkog podcasta.

A u njemu saznajte šta je 2368. godine vidio lutajući svevremenski reporter Dedaj, odnosno novinar Šatro.info satiričnog portala Haris Dedović?

"Da bismo preživjeli još dvije – tri godine Bosna i Hercegovina stavlja zrak pod hipoteku za novi kredit Međunarodnog monetarnog fonda", rekao je Dedaj u imaginarnom futurističkom razgovoru.

A poslušajte i šta u ekskluzivnom intervjuu 2042. godine poručuje "najviši od svih za širenje proširenja, imaginarni Maybe de la Future?"

De la Future je snažno podcrtao da je "na domaćim političarima da se dogovore kako će uvesti BiH u EU, jer BiH je dio Evrope i ona pripada pod ovaj evropski krov".

Kako na društveno-političku sliku može da utiče 'pidžama licemjerstvo'?

Bosna i Hercegovina je zvanično 2022. godine postala kandidat za ulazak u Evropsku uniju. U podcastu 'Evropska zvjezdana unija' u povratku u vremenski prostor 2022. godine Civitas program menadžerica Ivana Kešić govori o takozvanom pidžama licemjerstvu.

"To je kod nas gotovo pa kulturološki fenomen. Imate pidžamu koju nosite kad vas niko ne vidi. Imate pidžamu koju nosite kad imate goste. Imate neku svečanu ako odete na primjer na neko putovanje ili specijalna za odlazak u bolnicu", kaže Kešić.

Ona to dovodi u vezu s tim da postaje normalno da postoje različiti kriteriji kod političara da jedno govore, drugo rade,a treće dogovaraju iza zatvorenih vrata.

Šta je posadu svemirskog broda "Evropska zvjezdana unija" dočekalo kada su stigli na odredište, gdje prema nezvaničnim informacijama još živi nekolicina članova plemena Kandidata, saznajte u ZIP podcastu sa Lejlom Omeragić – Ćatić.

O serijalu 'Zaviri ispod površine'

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP - Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

Detaljnije upute kako slušati ovaj i naše druge podcaste potražite ovdje.

XS
SM
MD
LG