Dostupni linkovi

Escobar smatra da se o građanskom konceptu može razgovarati tek nakon članstva BiH u EU


Problem u BiH su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu: Gabriel Escobar
Problem u BiH su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu: Gabriel Escobar

O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu (BiH) može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije (EU), a do tada je okvir Daytonski mirovni sporazum, izjavio je u utorak u Zagrebu Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan, prenosi Hina.

Escobar je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma.

Escobar smatra kako BiH trenutno nije funkcionalna država jer bh. institucije već dugo nisu učinkovite. Istaknuo je da to nije posljedica Daytonskog sporazuma nego izostanak dobre volje" političkog vodstva u BiH".

"Taj je sporazum 25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji te on nije uzrok problema u BiH. Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu", rekao je.


Escobar smatra kako je taj sporazum dobar kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda te dobar putokaz za europsku integraciju. No, kako je naveo, nije tako korišten.

O konceptu građanske države Escobar je kazao da se o njemu može razgovarati "možda u budućnosti", nakon što BiH postane članica EU.

"Dotad je Dayton mapa puta prema europskoj integraciji i to mora i ostati", rekao je Escobar i ponovio američku podršku konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, prenosi Hina.

Američki izaslanik rekao da je razumije zabrinutost zbog visokih tenzija u BiH, jer "u toj zemlji političari ne razgovaraju i prijete da će se povući iz središnjih institucija".

No, naglašava da u BiH postoje mirotvorne snage, prisutnost NATO-a i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlastima.

"Srbija i Hrvatska nisu zainteresirane za rat na svojim granicama, a mladi u BiH ne žele se boriti za vladajuće strukture i korupciju političara. Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba. Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć", rekao je Escobar.

No, upozorio je da je zabrinut zbog "jednako opasnog scenarija ekonomske i demografske propasti države".


"BiH je iznimka iz svih dobrih vijesti o zapadnom Balkanu prema neovisnim analizama jedna je od najkorumpiranijih zemalja u Europi , a njen privatni sektor smanjio se na samo trećinu BDP-a, zbog čega država ima i najbržu emigraciju od svih zemalja zapadnog Balkana", kazao je Escobar.

Poručio je da bi "politički čelnici s takvim brojevima u privatnom sektoru bili otpušteni". Naveo je i da se "SAD nada dogovoru o izbornoj reformi i održavanju izbora, kako bi birači smijenili neke čelnike".

"Želimo da stanovnici sami sankcioniraju svoje političare, a na nama je da ohrabrujemo promjene", zaključio je Escobar.

Escobar je gostovao na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu koji se održava 4. i 5. aprila, povodom 30 godina otkako su 7. aprila 1992. godine Sjedinjene Države priznale Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG