Dostupni linkovi

Džaferović: Nastavlja se blokada institucija BiH


Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, na konferenciji za novinare, 8. novembra 2021.
Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, na konferenciji za novinare, 8. novembra 2021.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović izjavio je da se nastavlja praksa blokade institucija BiH, što dokazuje i sjednica Predsjedništva BiH održana u četvrtak, 23. decembra.

Džaferović je na konferenciji za novinare u Sarajevu u četvrtak kazao da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na sjednici glasao protiv svih tačaka dnevnog reda.

"Glasao je i protiv tačaka dnevnog reda koje su u interesu ljudi koji žive na području entiteta Republika Srpska", kazao je Džaferović, dodajući da je jedna od njih bio zahtjev opštine Istočna Ilidža za pomoć Oružanih snaga (OS)BiH kada je riječ o pontonskom mostu na tom području.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili "vraćanje nadležnosti" u oblasti obrane, pravosuđa i policije s nivoa države BiH na entitetski nivo.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Na pitanje noovinara da prokomentira najavu dolaska mađarskog premijera Viktora Orbana u januaru u BiH, a u kontekstu njegovih nedavnih izjava o muslimanima u BiH, Džaferović je rekao da niko nikada nije bio spriječen da dođe u BiH, ali je naglasio da su Orbanove izjave "sramne i bezobrazne".

"Bošnjaci su autohtoni narod, mi smo Evropljani i želimo da budemo dio EU. Pravi izazov za EU su radikalne i ksenofobične izjave politika čiji je zagovornik i Orban", kazao je Džaferović.

Ocijenio je da EU nema budućnost, ukoliko takve politike budu imale utjecaj, te je dodao da očekuje reakciju evropskih dužnosnika na Orbanove izjave.

Mađarski premijer Viktor Orban je održao konferenciju za novinare 21. decembra u kojoj je, između ostalog, kako to na društvenim mrežama prenosi predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio da je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

XS
SM
MD
LG