Dostupni linkovi

Čović: U četvrtak sastanak predstavnika vlasti o uslovima EU koje BiH treba ispuniti do marta


Dragan Čović, lider HDZ BiH, Mostar, 7. februar 2024. godine
Dragan Čović, lider HDZ BiH, Mostar, 7. februar 2024. godine

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović najavio je za četvrtak, 8. februara, sastanak predstavnika u vlasti u Bosni i Hercegovini, na kojem bi se trebalo razgovarati o uslovima koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti do marta, kada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju EU.

Koaliciju na državnom nivou čine, pored HDZ-a, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Socijaldemokratska partija, Narod i Pravda i Naša stranka.

Čovićevo obraćanje dešava se u vrijeme posjete izvršne direktorice za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst BiH.

Ona je u Sarajevu izjavila da su zaključivanje sporazuma o statusu Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama (FRONTEX), Zakon o sprječavanju pranja novca i sprječavanju finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima, prioriteti koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti do marta.

Kazala je i da svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila Bosni i Hercegovini trebaju da se ispune i da ostaju, ali da je Evropska unija odredila ova, kako je rekla, tri plus jedan.

Na konferenciji za novinare u Mostaru, Čović se osvrnuo i na kritike da želi južnu plinsku interkonekciju da stavi pod ličnu finansijsku i politiku kontrolu.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien u Sarajevu prilikom gostovanja na Fakultetu političkih nauka, 2. februara, poručio je da u energetskom sektoru Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj.

Čović je naveo 7. februara kako su "angažovani najveći stručnjaci u području energetike koji su sugerisali da se napravi prijedlog Zakona u južnoj plinskoj interkonekciji, te da je "u njemu definisano da će kompanija, koja će se baviti projektom, biti javno preduzeće u vlasništvu Vlade Federacije sa sjedištem u Mostaru".

"Ostajemo do kraja otvoreni da tražimo druga rješenja na sličnim principima", rekao je Čović.

Južna interkonekcija omogućila bi dotok gasa u BiH i iz drugih zemalja osim Rusije, koja je trenutno jedini snadbjevač gasom Bosne i Hercegovine preko Turskog toga.

Američka vlada sa oko pola miliona evra i Evropska unija sa oko 1,5 miliona evra su ranije podržale ovaj gasovod, kao "najbolju šansu za diverzifikaciju, osnaživanje energetskog sektora i osiguranje energetske sigurnosti BiH".

XS
SM
MD
LG