Dostupni linkovi

Dodik: Do kraja godine zakon o sudskom i tužilačkom savjetu u RS


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska do kraja decembra usvojiti zakon o uspostavljanju visokog sudskog i tužilačkog savjeta tog entiteta, prenosi agencija Srna.

"Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (BiH) je vanustavno tijelo, jer u Ustavu ne postoji nadležnost BiH za pravosuđe", izjavio je Dodik u petak, 17. decembra u Bosanskom Brodu, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH).

Dodik je naevo da je VSTS BiH stvoren "na bazi pritisaka i antidejtonskog ponašanja visokih predstavnika, što su podržale zemlje Zapada".

"Kažu nam da moramo poštovati odluke visokih predstavnika, a za predstavnike zapadnih zemalja Ustavom BiH možete da mlatarate. Zato i postoji problem u BiH", kategoričan je Dodik.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine u skladu sa Zakonom usvojenim iste godine. Osnovni mandat mu je uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa na svim nivoima vlasti, uključujući imenovanje sudija i tužilaca i njihovo sankcioniranje.

Dodik je, također, ocijenio da prijetnje sankcijama nisu razumne i da "ono što se čuje od njemačke politike nema veze sa realnošću".

"Mogu da rade šta hoće, a mi ćemo ići svojim putem saradnje sa prijateljima", rekao je Dodik, dodajućio da ne postoje samo zapadni finansijski centri nego i neki drugi.

Narodna skupština RS usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS u kojoj se precizira da su "svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni".

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Ustav kaže da oba entiteta moraju biti suglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlament BiH i visoki predstavnik.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

XS
SM
MD
LG