Dostupni linkovi

'Nema osnova za produženje pritvora' direktoru Američkog univerziteta u BiH  


Vasvija Vidović u obraćanju medijima o slučaju njenog branjenika Denisa Prcića, Sarajevo (15. juli 2021.)
Vasvija Vidović u obraćanju medijima o slučaju njenog branjenika Denisa Prcića, Sarajevo (15. juli 2021.)

Ne postoji osnov za produženje pritvora Denisu Prciću, osnivaču i direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (BiH), poručila je njegova advokatica Vasvija Vidović 15. jula.

Ona je to izjavila nakon ročišta pred Sudom BiH na kome se raspravljalo o produženju pritvora za Denisa Prcića, koji je uhapšen 18. juna u Tuzli u vezi sa aferom "Diploma".

Na ročištu je navedeno kako će odluka o produženju pritvora biti donesena u narednom períodu.

Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), koji je 15. jula predat u nadležnost postupajućem tužiocu u vezi sa istragom u kojoj se on sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

"Da bi krivično djelo koje se stavlja na teret mom branjeniku bilo izvršeno, prethodno je morao glavni izvršilac kojeg tretira Tužilaštvo, jasno da se radi o gospodinu Mehmedagiću, izvršiti krivično djelo", izjavila je Vidović.

Osmanu Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Vidović je navela da osnovna pretpostavka optužnice jeste da je diploma koju je izdao banjalučki Univerzitet nevažeća, "pri čemu se gubi iz vida da diploma koja je bila poništena u inspekcijskom nadzoru i od strane inspekcijskih organa je preispitivana u upravnom sporu od strane Okružnog banjalučkog suda, koji je poništio odluku inspekcijskih organa".

"Situacija je bila takva da je diploma bila proglašena nevažećom, odluka ukinuta i po podacima koje ja imam, ona je validna i važeća", izjavila je Vidović.

Takođe je kazala da je tužilac naveo da je OSA u svom dosjeu imala samo diplomu fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine.

"Prema tome, ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi, niti objektnim obilježjima krivična djela zloupotreba službenog položaja, nego o krivičnom djelu, eventualno, krivotvorenja službene isprave, odnosno upotrebe tog krivotvorenja, što je još uvijek na nivou osnova sumnje", navela je Vidović.

Navela je i da je od Suda BiH zatražila da se izjasni o nadležnosti.

"Razlog što sam tražila da se Sud izjasni o nadležnosti jeste što je gospodin Prcić, zasada, jedini osumnjičeni u ovom predmetu, ne radi u OSA-i, ne radi ni u državnom organu BiH", kazala je Vidović i objasnila da bi shodno tome za ovaj predmet trebao biti nadležan Opštinski sud u Sarajevu ili Tuzli.

"Ovdje govorim o krivičnom djelu zloupotrebe i njegovim elementima. Ja govorim o tome kako je postavljena optužnica", kazala je Vidović.

Prema nalogu Suda BiH, Prcić koji posjeduje dvojno BiH i američko državljanstvo, se od 20. juna nalazi u jednomjesečnom pritvoru zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pomoć učiniocu krivičnog djela, krivotvorenje službene isprave.

Istragu o Američkom univerzitetu, za zloupotrebu položaja i ovlasti, vodi i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, po prijavi studenata ovog univerziteta.

Studentima, koji su u više navrata tokom proteklih godinu dana protestovali u Tuzli i Sarajevu, gdje je Američki univerzitet imao urede, ni godinu dana otkako su diplomirali nisu izdate diplome ove obrazovne institucije.

Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja SAD (ACICS) 30. oktobra prošle godine povuklo je akreditaciju za Američki univerzitet u BiH, nakon što su upoznati sa neregularnostima.

Akreditacija Američkog univerziteta u BiH, pak, važi do 26. novembra ove godine, kako je to navedeno i na zvaničnoj stranici državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

XS
SM
MD
LG