Dostupni linkovi

U BiH se obilježava Dan nezavisnosti


Centar Sarajeva na 1. mart 2021. godine
Centar Sarajeva na 1. mart 2021. godine

U utorak, 1.marta se u Bosni i Hercegovini (BiH) obilježava Dan nezavisnosti.

Na ovaj dan prije 30 godina je održan referendum na kome je od 64 posto građana koji su izašli na referendum, 99 posto odabralo izlazak iz Jugoslavije.

Referendum je održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Rezultati referenduma su u Parlamentu Bosne i Hercegovine prihvaćeni 6. marta 1992. godine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BIH čestitala je građanima BiH 1. mart, Dan nezavisnosti.

“Sretan Dan nezavisnosti BiH! Ostajemo posvećeni čvrstom partnerstvu i prijateljstvu sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, pružanju podrške njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, i radujemo se jačanju odnosa naših dviju država u godinama koje dolaze”, navodi se u čestitki na Twitter stranici Ambasade SAD-a.

U čestitki šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera povodom 30. godišnjice Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine se navodi kako je mjesto nezavisne i suverene BiH u Evropskoj uniji.

“Odlučni smo podržati BiH u postizanju cilja članstva u EU, toliko željenog među mnogima u ovoj zemlji. EU je uložila stotine miliona eura za podršku reformama u cilju jačanja demokratije, vladavine prava i ekonomije. Biti dijelom EU podrazumijeva ekonomski rast, radna mjesta i sveukupno bi olakšalo svakodnevni život stanovništvu i privatnom sektoru. Pozivam političke lidere da ne odgađaju prosperitetnu budućnost u EU, već da ubrzaju reformski put fokusirajući se na reforme za bolji život građana ove zemlje”, ističe se.

Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima, zbog čega svaki entitet slavi različite datume kao praznike.

Dan nezavisnosti se slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, entitetu Federacija BiH, dok je u drugom dijelu, Republici Srpskoj, radni dan.

Razlog je što u Republici Srpskoj (RS) smatraju kako je Bosna i Hercegovina nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21.novembra 1995.godine, kada je u ovom bh. entitetu neradni dan.

Ustavni sud BiH odbacio je 6. jula 2017. godine apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine RS o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika u decembru 2016. godine uz obrazloženje da su Srbi diskriminisani postojećim zakonima i da se ti praznici ne obilježavaju u RS-u.

Zahtjev je podnesen nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

XS
SM
MD
LG