Dostupni linkovi

Finansijske institucije u BiH tvrde da rad banaka nije ugrožen


Centralna banka BiH, 18. august 2011.

Rad banaka u Bosni i Hercegovini (BiH) i kvalitet njihovih usluga nisu ugroženi, te ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa s bilo kojom bankom, saopćeno je u petak, 25. februara, iz Centralne banke BiH, Agencija za osiguranje depozita BiH i entitetskih agencija za bankarstvo.

Iz ovih financijskih ustanova tvrde da su svjesni zabrinutosti građana i privrede zbog mogućih efekata objavljenih sankcija Rusiji na rad banaka u BiH, a posebno na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu "Sberbank" Rusija.

"Članice grupe sa sjedištem u BiH su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU. Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcionim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvataju bankarske entitete u BiH", navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da su institucije u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, u mogućnosti su zaštititi deponente i u uslovima produžene krize.

"Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti sa relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i privrede", saopćeno je.

Ukrajinski zvaničnici su 25. februara saopćili da je ruska vojska ušla u Kijev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nekoliko dana prije invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Kao odgovor na invaziju, EU, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji. One, pored ostalog, targetiraju finansijski i energetski sektor.

EU je 22. februara donijela odluku o prvom paketu sankcija Rusiji, a 24. februara u Briselu je predstavljen drugi paket.

On obuhvata finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namjene, kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i proširenu listu sankcija ruskim pojedincima.

Iz Brisela su 25. februara stigle i najave da će EU zamrznuti finansijska sredstva Putinu i ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Mjere stupaju na snagu kada ih usvoje ministri inostranih poslova 27 članica EU, na sastanku Evropskog vijeća.

XS
SM
MD
LG