Dostupni linkovi

Hamdija Abdić prvostepeno oslobođen optužbi za ubistvo generala Šantića


Hamdija Abdić
Hamdija Abdić

Kantonalni sud u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, prvostepenom presudom je oslobodio Hamdiju Abdića Tigra i još petoricu osoba optužbi za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića u Bihaću.

General Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz hotela "Sedra" odveli pripadnici 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, jedinice kojom je komandovao Hamdija Abdić.

Optužbi da su kao suizvršioci počinili krivično djelo ubistvo su osim Abdića oslobođeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, saopćio je Sud u Bihaću u ponedjeljak, 23. maja.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je 16. maja 2018. godine optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (jednog od deset kantona u Federaciji BiH) protiv Abdića i ostalih osumnjičenih za ubistvo generala Šantića.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je 1995. i 2006. godine, kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

U vrijeme kada je uhapšen zbog Šantićevog ubistva, krajem 2017. godine, Hamdija Abdić bio je na poziciji vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Bihaća.​

Nakon hapšenja, Abdić je oslobođen te mu je omogućeno da se brani sa slobode, a trenutno je zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG