Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo USK traži da se predmet 'Šantić' delegira drugom sudu


General HVO Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) uputilo je u ponedjeljak pismeni prijedlog Vrhovnom sudu Federacije BiH da delegira predmet Hamdija Abdić i drugi nadležnom sudu na prostor nekog drugog kantona, potvrđeno je za Klix.ba.

Nakon što je prije nekoliko dana Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo prvostepenu odluku sudije za prethodni postupak u predmetu ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, u Kantonalnom sudu u Bihaću danas je održano ročište za ponovno odlučivanje o prijedlogu Tužilaštva USK za određivanje pritvora prema osumnjičenima Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Ramizu Bajramoviću i Enveru Keranoviću koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo ubistva generala Šantića.

Na ročištu koje je zakazano u 12:30 sati Tužilaštvo USK dostavilo je pismeni zahtjev za izuzeće sudije za prethodni postupak u ovom predmetu Reufa Kapića, no zahtjev je odbijen od strane Kantonalnog suda.

U nastavku ročišta u 14 sati Tužilaštvo je dostavilo novi prijedlog. Ovaj put, upućen je pismeni prijedlog Vrhovnom sudu FBiH da "zbog važnih razloga delegira drugi stvarno nadležan sud na prostoru drugog kantona da postupa u ovoj krivično-pravnoj stvari".

Kako je za Klix.ba potvrdio Husein Huzeirović, tužilac Tužilaštva USK u ovom predmetu, osumnjičeni ostaju na slobodi do daljnjeg, te se sada čeka očitovanje Vrhovnog suda FBiH po pitanju zahtjeva Tužilaštva USK.

Hamdija Abdić koji se sumnjiči za smrt Vlade Šantića na sudu 11. decembra 2017.
Hamdija Abdić koji se sumnjiči za smrt Vlade Šantića na sudu 11. decembra 2017.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su po nalogu Tužilaštva USK 11. decembra zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistva generala HVO-a Vlade Šantića koje se desilo u noći sa 8. na 9. mart 1995. godine u Bihaću.

Dan kasnije, Tužilaštvo USK zatražilo je određivanje mjere pritvora osumnjičenima zbog sumnje da bi mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti, no Kantonalni sud u Bihaću odbio je taj zahtjev, nakon čega su pušteni na slobodu.

Ipak, 18. decembra Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo je prvobitno rješenje, a predmet je ponovo vraćen sudiji za prethodni postupak.

XS
SM
MD
LG