Dostupni linkovi

Biden potpisao zakon o klimi, zdravstvu i porezu težak 430 milijardi dolara


Na ceremoniji potpisivanja zakona u Bijeloj kući, Washington, 16. august 2022.
Na ceremoniji potpisivanja zakona u Bijeloj kući, Washington, 16. august 2022.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 16. augusta zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim klimatskim paketom u povijesti Sjedinjenih Država, osmišljenim za smanjenje emisija ugljenog dioksida i preusmjeravanje potrošača na zelenu energiju, uz smanjenje troškova lijekova na recept za starije osobe i strožu provedbu poreza za korporacije i bogate.

Bidenu su se na ceremoniji u Bijeloj kući pridružili demokratski čelnici, uključujući senatora Joea Manchina iz Zapadne Virginije, čija je potpora bila presudna za usvajanje Zakona o smanjenju inflacije po stranačkim linijama nakon što se isprva protivio sličnoj mjeri.

Američki Senat usvojio je 7. kolovoza sveobuhvatni zakon od 430 milijardi dolara namijenjen borbi protiv klimatskih promjena, snižavanju cijena lijekova i povećanju nekih korporativnih poreza, što je velika Bidenova pobjeda za koju se demokrati nadaju da će pomoći njihovim izgledima da zadrže kontrolu nad Kongresom na ovogodišnjim izborima.

Čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer ranije je rekao da zakon sadrži "najhrabriji paket čiste energije u američkoj povijesti" za borbu protiv klimatskih promjena uz istovremeno smanjenje potrošačkih troškova za energiju i neke lijekove.

XS
SM
MD
LG