Dostupni linkovi

Američki Senat odobrio zakon za borbu protiv klimatskih promjena


Chuck Schumer u obraćanju nakon usvajanja paketa zakona, Washington, 7. kolovoz 2022.

Američki Senat usvojio je 7. kolovoza sveobuhvatni zakon vrijedan 430 milijardi dolara namijenjen borbi protiv klimatskih promjena, snižavanju cijena lijekova i povećanju nekih korporativnih poreza, što je velika pobjeda predsjednika Joea Bidena za koju se demokrati nadaju da će pomoći njihovim izgledima da zadrže kontrolu nad Kongresom na ovogodišnjim izborima.

Nakon maratonske, 27-satne rasprave tijekom vikenda i republikanskih nastojanja da ponište paket, Senat je s 51 prema 50 stranačkih glasova odobrio zakon poznat kao Zakon o smanjenju inflacije.

Zakon se dalje šalje Zastupničkom domu na glasovanje, vjerojatno u 12. kolovoza, kada se zastupnici planiraju ponovno nakratko okupiti tijekom ljetne stanke. Očekuje se da će ga oni usvojiti, a zatim zakon ide u Bijelu kuću na Bidenov potpis. Biden je u izjavi rekao da se raduje potpisivanju prijedloga zakona.

"Senat stvara povijest", rekao je ushićeni čelnik senatske većine Chuck Schumer, nakon što je digao šake u zrak dok su demokrati slavili, a članovi osoblja odgovorili na glasovanje velikim pljeskom.

"Amerikancima koji su izgubili vjeru da Kongres može učiniti velike stvari, ovaj zakon je za vas", rekao je. "Ovaj zakon će promijeniti Ameriku u desetljećima."

Schumer je rekao da zakon sadrži "najhrabriji paket čiste energije u američkoj povijesti" za borbu protiv klimatskih promjena uz istovremeno smanjenje potrošačkih troškova za energiju i neke lijekove.

Demokrati su izazvali oštre napade republikanaca zbog zakona od 430 milijardi dolara nove potrošnje i otprilike 740 milijardi dolara novih prihoda.

Unatoč tome, demokrati se nadaju da će njegovo usvajanje pomoći stranačkim kandidatima za Zastupnički dom i Senat na središnjim izborima 8. studenoga.

Zakon je usmjeren na smanjenje emisija ugljičnog dioksida i preusmjeravanje potrošača na zelenu energiju, uz smanjenje troškova lijekova na recept za starije osobe i strožu provedbu poreza za korporacije i bogate.

XS
SM
MD
LG