Dostupni linkovi

Biden govorom o stanju nacije praktički počeo predizbornu kampanju protiv Trumpa


Predsjednik Sjedinjenih Ameičkih Država, Joe Biden.
Predsjednik Sjedinjenih Ameičkih Država, Joe Biden.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden kritizirao je svog potencijalnog republikanskog protivnika Donalda Trumpa zbog "klanjanja" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i pozvao Kongres Sjedinjenih Američkih Država(SAD) da odobri pomoć Ukrajini, upozoravajući da je demokratija širom svijeta ugrožena.

Biden je održao svoje godišnje obraćanje naciji na zajedničkoj sjednici Kongresa u četvrtak navečer.

On je kritikovao Trumpa zbog nedavnih komentara o NATO-u - odbrambenom savezu predvođenom SAD-om, koji ove godine obilježava 75. godišnjicu.

Na podij u zgradi Kongresa, Biden je došao kao jedan od najnepopularnijih modernih predsjednika u ovom trenutku svog mandata, piše Glas Amerike(VOA) .

Predsjednik Joe Biden je iznio argumente u korist svog drugog mandata u Bijeloj Kući, koristeći svoj govor o stanju nacije u četvrtak navečer da bi opetovano napao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, optuživši ga - bez da ga je spomenuo imenom, nego kao "moj prethodnik" - da je teška prijetnja demokraciji ukoliko se vrati u Ovalni ured.

Biden je napao tvrdnje Trumpa - nazvavši ih "lažima" - o napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021., te ga optužio da se klanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, citirajući njegovo ohrabrenje Putinu da učini "što god hoće" u Evropi i okarakteriziravši to kao "zgražajuće, opasno i neprihvatljivo."

Biden je svoj govor iskoristio da opiše ono što vidi kao teške posljedice za prava žena, za vanjsku politiku, za ekonomiju i za sudbinu demokratske vladavine u Sjedinjenim Državama ako se Trump vrati na vlast.

Govor je započeo vanjskom politikom, pozvavši zakonodavce da osiguraju daljnju financijsku pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Ustvrdio je da je on kroz trenutne sukobe išao čvrstim kursom, gradeći koaliciju za podršku Ukrajini, te pomažući Izraelu i istovremeno usmjeravajući humanitarnu pomoć Gazi.

Spomenuo je i uspostavu hitne vojne misije za izgradnju plutajućeg doka kraj obale Gaze da bi što više pomoći moglo ući što brže.

Biden je istaknuo uspjehe ekonomije u zadnje tri godine, posebno istaknuvši pad inflacije sa 9 na 3 posto, uz i dalje prisutan silazni trend.

Govorio je i o revitalizaciji američkih tvornica, posebno u automobilskoj industriji, koje se prilagođuju potrebama električnih vozila, ogromnom porastu broja radnih mjesta, posebno onih sa plaćama višim od 100.000 dolara godišnje, a bez potrebe za univerzitetskim obrazovanjem.

Ističući izgradnju novih proizvodnih pogona mikročipova i drugih komponenti najmodernije tehnologije, obećao je daljnje poboljšanje ekonomskih prilika ukoliko bude ponovno izabran.

Odgovor Republikanaca je iznijela senatorica Katie Britt iz Alabame, koja je, u dobi od 42 godine, jedna od najmlađih republikanskih zakonodavaca i, prema mnogima, zvijezda u usponu u toj stranci.

"Naš vrhovni zapovjednik nije sposoban da zapovijeda," rekla je Britt, dodavši: "Slobodni svijet zaslužuje bolje od drhtavog lidera smanjenih sposobnosti."

Britt se inače spominje i kao mogući potpredsjednički kandidat Donaldu Trumpu.

XS
SM
MD
LG