Dostupni linkovi

SAD će izgraditi luku za humanitarnu pomoć Gazi, tvrde američki zvaničnici


Palestinci preuzimaju vreće i pakete s humanitarnom pomoći, grad Gaza, 6. marta 2024.
Palestinci preuzimaju vreće i pakete s humanitarnom pomoći, grad Gaza, 6. marta 2024.

Američki predsjednik Joseph Biden će objaviti da će američka vojska izgraditi luku u Gazi, kako bi na to područje stizalo više humanitarne pomoći, najavili su 7. marta američki dužnosnici, prenosi BBC.

Privremena luka povećat će količinu humanitarne pomoći Palestincima za "stotine dodatnih kamiona" dnevno, tvrde ovi dužnosnici.

Međutim, ona neće uključivati američke trupe na terenu u Gazi, naveli su.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je četvrtina stanovništva na rubu gladi, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da na sjeveru Pojasa Gaze djeca umiru od gladi.

Kako su najavili zvaničnici SAD-a, Biden će tu informaciju saopćiti Kongresu u četvrtak navečer.

"Večeras će predsjednik u svom obraćanju o stanju nacije reći da će naložiti vojsci SAD-a da provede hitnu misiju za uspostavljanje luke u Gazi", izjavio je neimenovani visoki američki zvaničnik novinarima.

Kako piše BBC, nije jasno ko će izgraditi nasip ili osigurati pomoć na kopnu, što znači da ključna pitanja o tome može li operacija uspjeti ostaju bez odgovora.

Prethodno je Pentagon saopćio da su avioni SAD-a i drugih država su 7. marta ponovo dostavili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze.

Američki vojni transportni avioni C-130 padobranima su spustili pakete s više od 38.000 obroka, saopćila američka vojna komanda za Bliski istok.

Jordanska vojska je prenijela da su u dostavljanju pomoći padobranima učestvovali avioni Jordana, SAD-a, Francuske, Holandije, Belgije i Egipta.

Rat u Gazi, između Izraela i Hamasa, palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom, počeo je 7. oktobra, nakon što su pripadnici Hamasa ubili gotovo 1.200 ljudi na jugu Izraela i kidnapovali skoro 250 drugih.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, koje vodi Hamas, kaže da je ubijeno više od 30.000 ljudi, uz oko 7.000 nestalih i 71.700 povrijeđenih.

Rat je uništio velike dijelove Pojasa Gaze i izazvao humanitarnu krizu za 2,3 miliona stanovnika ove teritorije.

XS
SM
MD
LG