Dostupni linkovi

Kremlj: Dogovoren preliminarni datum za videokonfenciju Putina i Bidena


Američki predsjednik Joe Biden (desno) i ruski predsjednik Vladimir Putin u Ženevi, 16. juni 2021.
Američki predsjednik Joe Biden (desno) i ruski predsjednik Vladimir Putin u Ženevi, 16. juni 2021.

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina je u petak, 3. decembra, rekao novinarima da će se videopoziv sa američkim predsjednikom Joe Budenom održati nakon puta ruskog lidera u Indiju, planiranog za iduću sedmicu.

Juri Ušakov nije precizirao kada će se tačno održati videopoziv dva predsjednika rekavši da se još uvijek radi na konačnim detaljima za razgovore, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Sastanak će se desiti za nekoliko dana. Već imamo konkretan datum i vrijeme za videokonferenciju. Ali je bolje da se sačeka dok sve pripreme ne budu sasvim dogovorene sa američkom stranom. Onda ćemo biti u prilici da damo zvaničnu najavu", rekao je Ušakov.

Takođe je rekao da će dva lidera razgovarati o napredovanju implementacije dogovora koji su Biden i Putin napravili u Ženevi u junu, "nezadovoljavajućim" bilateralnim vezama, "Afganistanu, Iranu, Libiji, krizi u Ukrajini, te o dijalogu o strateškoj stabilnosti".

Prvi susret Bidena i Putina poslije američkih izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Ušakov je naglasio da se Moskva nada da će zahtjevi Rusije za zakonskim garancijama protiv širenja NATO saveza na istok takođe biti tema razgovora, dodajući da će ideja Rusije da se održi samit Savjeta bezbjednosti Ujedinjenh nacija (UN) "najvjerovatnije biti razmatrana".

Izvještaji o gomilanju ruskih trupa na granicu sa Ukrajinom posljednjih sedmica pataknuli su Sjedinjene Američke Države i nekoliko njenih NATO saveznika da naglase svoju podršku ukrajinskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu.

Dan ranije, američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Rusiju da povuče svoje vojnike raspoređene u blizini Ukrajine i tražo diplomatsko rješenje za eskalaciju napetosti u regiji, upozorivši Moskvu na "visoku cijenu" u slučaju agresije na susjednu državu.

Rusija je ilegalno izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. Ubrzo nakon toga, Moskva je počela da podržava separatiste u istočnoj Ukrajini u sukobu u kojem je poginulo više od 13.200 ljudi.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici kažu da je Rusija držala desetine hiljada vojnika i teškog naoružanja u blizini ukrajinske granice od vojnih vježbi održanih u zapadnoj Rusiji ranije ove godine.

Rusija je negirala da planira napad i okrivljuje Ukrajinu i njene zapadne saveznike za raspirivanje napetosti, ukazujući na, kako kaže, slično jačanje ukrajinske vojske.

XS
SM
MD
LG