Dostupni linkovi

Biden: Putin planira da napadne Ukrajinu 'u narednim danima'


Američki predsednik Džo Bajden tokom obraćanja 18. februara 2022.
Američki predsednik Džo Bajden tokom obraćanja 18. februara 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u petak da je ubeđen da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu, i iako još ima prostora za diplomatiju, očekuje da će Rusija krenuti na tu zemlju u narednim danima.

„Imamo razloga da verujemo da ruske snage planiraju i nameravaju da napadnu Ukrajinu sledeće nedelje, narednih dana“, rekao je Bajden u obraćanju u petak, 18. februara, i dodao da Sjedinjene Države veruju da će Rusija gađati glavni grad Ukrajine Kijev.

Dodao je da Vlada u Moskvi nije uspela da podeli Zapad u ukrajinskoj krizi.

„Uprkos naporima Rusije da nas podeli u zemlji i inostranstvu, mogu da potvrdim da se to nije dogodilo“, rekao je on.

Osvrćući se na pozive koje je u petak uputio liderima NATO-a i Evropske unije, rekao je da je ogromna poruka „bila poruka jedinstva, odlučnosti i rešenosti".

Bajden je takođe ponovio da nije prekasno da se pronađe diplomatsko rešenje za eskalirajući sukob.

Njegovi komentari usledili su nakon telefonskog razgovora sa liderima Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Britanije, Evropske unije i NATO-a, saopštila je Bela kuća.

Lideri su se obavezali da će nastaviti da se bave diplomatijom dok se pripremaju da nametnu brze, koordinisane ekonomske sankcije Rusiji ukoliko izabere dalji sukob, prenosi agencija Rojters saopštenje Bele kuće.

Razgovaralo se i o naporima da se osiguraju odbrana i bezbednost istočnog krila NATO-a, saopštila je Bela kuća.

Američki državni sekretar Entoni (Anthony)Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov planirali su da se sastanu 24. februara, rekao je Bajden, ali je upozorio da bi svaka ruska vojna akcija pre toga pokazala da je Rusija „zalupila vrata diplomatiji“.

XS
SM
MD
LG