Dostupni linkovi

Berlin i Pariz traže od Moskve da pozove na uzdržanost na istoku Ukrajine


Ukrajinski vojnik na prvoj liniji u regiji Donjecka 7. februar 2022.
Ukrajinski vojnik na prvoj liniji u regiji Donjecka 7. februar 2022.

Francuska i Nemačka pozvale su u petak, 18. februara, Rusiju da "upotrebi svoj uticaj" na separatiste na istoku Ukrajine da pozove na uzdržanost i doprinese smirivanju.

"Povećanje kršenja primirja duž linije kontakta poslednjih dana je izrazito zabrinjavajuće", izjavili su nemački i francuski šefovi diplomatije Analena Berbok i Žan-Iv Le Drian u zajedničkom saopštenju.

Oni su osudili upotrebu teškog oružja i neselektivno granatiranje civilnih zona.

U petak je objavljeno i da će predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarati sa predsednikom Ukrajine u subotu, a sa predsednikom Rusije u nedelju.

Iz Predsedništva Francuske je tim povodom saopšteno da ukoliko Rusija odluči da napadne Ukrajinu "da će Evropa otići u drugu geopolitičku realnost", prenosi agencija Rojters.

Nemački vojnici u NATO u višem stepenu pripravnosti

Ministarstvo odbrane Nemačke je ranije u petak saopštilo da će svoje vojnike iz sastava NATO za brzo reagovanje staviti u više stanje pripravnosti što će im omogućiti da se brže rasporede radi zaštite istočnoevropskih saveznika u slučaju eskalacije tenzija sa Rusijom.

U saopštenju se navodi da je odluka koja je doneta u bliskoj saradnji sa najvišom komandom NATO i saveznika reagovanje na ponašanje Rusije i znači smanjenje vremena potrebnog za pripremu za raspoređenje u slučaju aktivacije snaga za brzo reagovanje Alijanse.

"Povećana spremnost za raspoređenje omogućava NATO, u slučaju dalje eskalacije Rusije, da garantuje adekvatne garancije, posebno našim istočnoevropskim saveznicima za zaštitu teritorije", naglašava se u saopštenju.

Strahovanje od ruske vojne intervencije dodatno se pojačalo s jačanjem sukoba proruskih separatista i ukrajinskih snaga u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine, gde se vodi oružani sukob od 2014. godine.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine pozvali su na evakuaciju civila u tom regionu.

Oni optužuju Kijev da sprema invaziju posle porasta sukoba u toj oblasti, što Ukrajina negira.

Pariz i Berlin su takođe naveli da ne vide dokaze za te optužbe.

Dvoje ministara koji učestvuju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekli su da strahuju da bi ti incidenti mogli biti upotrebljeni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju u Ukrajini na čijim granicama je Rusija nagomilala desetine hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG