Dostupni linkovi

Kremlj: Video sastanak Bidena i Putina 7. decembra


Predsednik SAD Džozef Bajden i Rusije Vladimir Putin u Ženevi, jun 2021.
Predsednik SAD Džozef Bajden i Rusije Vladimir Putin u Ženevi, jun 2021.

Ruski predsjednik Vladimir Putin imaće video-konferenciju sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) u večernjim časovima u utorak, 7. decembra, izjavio je u subotu, 4. decembra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rojters je prethodno javio da će predsjednici razgovarati o Ukrajini i još nekoliko pitanja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će se razgovor održati uveče. „Predsednici će sami odlučiti“ koliko će razgovor trajati, dodao je, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Bijela kuća nije komentarisala saopštenje.

Rusija je odlučnija nego ikada da SAD garantuju da Ukrajina neće biti primljena u NATO-a, prenosi AP.

Američki obavještajni zvaničnici tvrde da je Rusija stacionirala oko 70.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da planira ofanzivu već početkom sledeće godine, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Američki zvaničnici i bivše američke diplomate kažu da dok ruski predsjednik jasno postavlja temelje za mogući napad, ukrajinska vojska je danas bolje naoružana i pripremljena nego ikad ranije i da bi sankcije kojima Zapad prijeti nanijele ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji.

Bajden je ranije rekao novinarima da očekuje "dugu diskusiju" sa Putinom i naglasio da ne poštuje ničije "crvene linije", komentarišući nedavne Putinove izjave o Ukrajini.

Izvještaji o gomilanju ruskih trupa na granicu sa Ukrajinom posljednjih sedmica potaknuli su Sjedinjene Američke Države i nekoliko njenih NATO saveznika da naglase svoju podršku ukrajinskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu.

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) pozvao je Rusiju da povuče svoje vojnike raspoređene u blizini Ukrajine i tražo diplomatsko rješenje za eskalaciju napetosti u regiji, upozorivši Moskvu na "visoku cijenu" u slučaju agresije na susjednu državu.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Rusija je ilegalno izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. Ubrzo nakon toga, Moskva je počela da podržava separatiste u istočnoj Ukrajini u sukobu u kojem je poginulo više od 13.200 ljudi.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici kažu da je Rusija držala desetine hiljada vojnika i teškog naoružanja u blizini ukrajinske granice od vojnih vježbi održanih u zapadnoj Rusiji ranije ove godine.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu sledećeg mjeseca.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da se broj ruskih vojnika u blizini Ukrajine i na Krimu procenjuje na 94.300, i upozorio da je u januaru moguća "eskalacija velikih razmera".

Rusija je negirala da planira napad i okrivljuje Ukrajinu i njene zapadne saveznike za raspirivanje napetosti, ukazujući na, kako kaže, slično jačanje ukrajinske vojske.

XS
SM
MD
LG