Dostupni linkovi

Republikanci pokrenuli istragu o opozivu Bajdena


Džo Bajden (Joe Biden), predsednik SAD
Džo Bajden (Joe Biden), predsednik SAD

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD republikanac Kevin Mekarti (McCarthy) pokrenuo je u utorak, 12. septembra, istragu o opozivu američkog predsednika demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden) po optužbi za veze sa kontroverznim poslovima njegovog sina Hantera (Hunter) u inostranstvu.

"Tražim od odbora Predstavničkog doma da otvori zvaničnu istragu o opozivu", rekao je Mekarti i dodao da je Bajden "lagao" američki narod.

Portparol Bele kuće Ijen Sams rekao je da republikanci nisu predočili nikakve dokaze o kršenju zakona.

"Ekstremna politika u najgorem obliku", napisao je Sams na društvenim mrežama.

Ustav SAD predviđa da Kongres može da pokrene opozov predsednika zbog "izdaje, podmićivanja ili drugih velikih zločina i prekršaja".

Republikanci u Predstavničkom domu, koji čine većinu od januara, sprovode seriju parlamentarnih istraga o poslovima najmlađeg sina predsednika Bajdena, Hantera (Hunter).

"Postoje optužbe za zloupotrebu položaja, opstrukciju i korupciju i to zahteva dalju istragu u Predstavničkom domu. Zato sam naložio odboru Predstavničkog doma da pokrene formalnu istragu o opozivu predsednika Bajdena", rekao je Mekarti.

Procenjuje se da ta istraga nema gotovo nikakve šanse da dovede do opoziva Bajdena, jer je njegova Demokratska stranka u većini u Senatu. Senat, gornji dom Kongresa, bi bio zadužen da sudi Bajdenu u slučaju optužnice.

Hanter Bajden (53) bivši biznismen, postao je omiljena meta američke desnice.

Neki članovi Kongresa ga posebno kritikuju zbog sumnjivih poslova u Ukrajini i Kini dok je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD za vreme Baraka Obame (2009-2017).

Produbljivanje razdora u SAD

To će pokrenuti višemesečni proces nakon dva opoziva bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) i saslušanja i razdora u Predstavničkog domu što bi moglo odvrati pažnju kongresmena od napora u cilju izbegavanja zatvaranja vlade pošto ne postoji saglasnost dve stranke o podizanju praga zaduživanja.

Istovremeno, to će pojačati tenzije uoči predsedničke utrke 2024. u kojoj se Tramp nada da će se revanširati Bajdenu za poraz 2020. godine, navodi Rojters.

Republikanci, koji imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu, optužili su Bajdena da je profitirao dok je bio potpredsednik od 2009. do 2017. od stranih poslovnih poduhvata njegovog sina Hantera Bajdena, iako nisu izneli dokaze.

Mnogi republikanci bili su besni kada je Predstavnički dom, koji su tada kontrolisali demokrate, opozvao Trampa 2019. i 2021. godine, iako je oba puta oslobođen u Senatu.

Neki tvrdolinijaški republikanci rekli su da će pokušati da uklone Mekartija sa mesta lidera Predstavničkog doma ako ne pokrene proceduru za Bajdenov opoziv.

Federalna istraga poslova Hantera Bajdena

Republikanci godinama istražuju poslovne aktivnosti Hantera Bajdena, a savezni tužilac takođe vodi istragu protiv njega po optužbi za utaju poreza.

Mekarti je rekao da su republikanci pronašli dokaze o telefonskim pozivima, transferima novca i drugim aktivnostima koje "prikazuju sliku korupcionaške kulture" u Bajdenovoj porodici. On nije naveo nikakve dokaze o nedoličnom ponašanju samog Bajdena.

Istraga o opozivu mogla bi da omogući republikanskim kongresmenima veća ovlašćenja u dobijanju informacija od Bajdenove administracije i drugih izvora o mogućim finansijskim malverzacijama.

Nije bilo jasno da li Mekarti imao dovoljnu podršku tesne većine od 222-212 za Bajdenov opoziv, pošto bi samo pet neistomišljenika među republikancima moglo da ga blokira.

Neki umereniji članovi počeli su da izražavaju podršku toj ideji, uključujući Nensi Mejs (Nancy Mace).

Republikanski senator Mit Romni (Mitt Romney), jedan od umerenijih glasova stranke, rekao je da mu odgovara taj potez.

"Činjenica da je Bela kuća potpuno ćutala i da je mazila Hantera Bajdena sugeriše da istraga nije neprikladna", rekao je Romni novinarima.

Demokrate su kritikovale istragu kao stranački pokušaj da se skrene pažnja sa borbe republikanaca na vlast, kao i pravni problemi Trampa, koji se suočava sa četiri odvojene krivične optužnice dok se kandiduje za predsedničku nominaciju svoje stranke 2024. kako bi se suočio sa Bajdenom.

"Ovaj opoziv je sjajni novi cilj Kevina Mekartija da odvrati pažnju javnosti od činjenice da Republikanska partija ne može čak ni da usvoji zakone o finansiranju vlade", rekla je demokratska predstavnica Pramila Džajapal (Jayapal).

Nekoliko tvrdolinijaških republikanaca reklo je da neće glasati za zakone koji bi omogućili finansiranje vlade bez istrage o opozivu.

Ako Kongres ne usvoji te zakone o potrošnji do početka nove fiskalne godine 1. oktobra, veliki delovi američke vlade bi morali da privremeno obustave rad.

Tramp je jedini američki predsednik koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu.

On je 2019. godine bio optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa nakon što je zatražio od Ukrajine da istraži Bajdena i njegovog sina zbog nepotkrepljenih optužbi za korupciju.

Predstavnički dom je opozvao Trampa 2021. po optužbi za podsticanje pobune zbog napada njegovih pristalica na Kapitol SAD.

Oba puta je u Senatu oslobođen optužbi. Tramp je negirao nepravde i prikazao oba pokušaja kao politički "lov na veštice". On pritiska republikance da opozovu Bajdena.

Osim Trampa, još samo dva predsednika su smenjena u Predstavničkom domu: Bil Klinton (Bill Clinton) 1998. i Endru Džonson (Andrew Johnson) 1868.

Ričard Nikson (Richard Nixon) je podneo ostavku 1974. pošto se suočio sa glasanjem za opoziv.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da mnogi Amerikanci veruju da je Hanter Bajden imao poseban tretman.

Prema anketi Rojters/Ipsosa u avgustu samo je 49 odsto ispitanika reklo da je "verovatno" da pravni problemi Hantera Bajdena nisu povezani sa predsedničkom funkcijom njegovog oca.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG