Dostupni linkovi

Biden o omicron soju: Razlog za zabrinutost, a ne za paniku


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je u ponedjeljak uvjeriti Amerikance da su Sjedinjene Države spremne da se nose sa novim sojem korona virusa omicron, obećavajući da će ubrzati razvoj vakcina koje će se nositi sa tim ukoliko bude potrebno.

“Ovaj soj je razlog za zabrinutost, a ne za paniku”, rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući nakon sastanka sa svojim COVID-19 timom.

“Prije ili kasnije vidjet ćemo slučajeve novog soja ovdje u Sjedinjenim Državama”, rekao je Biden.

On je također rekao da Bijela kuća radi sa proizvođačima vakcina Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson na razvoju planova za vanredne situacije, ako bude potrebno zbog omicrona.

Ranije je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao da je malo vjerovatno da će Sjedinjene Države uvesti nova ograničenja zbog očekivanog dolaska novog soja.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je ranije da preliminarni dokazi sugerišu da novi soj COVID-19, otkriven u južnoj Africi, nosi veći rizik od ponovne infekcije od drugih sojeva.

Iz WHO su ga označili kao soj koji izaziva zabrinutost i dali mu ime 'omikron' po slovu iz grčkog alfabeta, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim sojevima korona virusa.

U nastojanju da se uspori prijenos širenja novog soja virusa putnicima iz osam afričkih zemalja već je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. Ulazak je zabranjen osobama iz Južne Afrike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija. Slično su uradile i brojne druge zemlje uključujući Veliku Britaniju, Japan, Australiju.

Biden je rekao da su ograničenja putovanja uvedena kako bi se zemlji dalo više vremena kako bi se ljudi vakcinisali. On je također pozvao ljude da nose masku.

“Molim vas nosite masku kada ste u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima u blizini drugih ljudi”.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG