Dostupni linkovi

Biden podržao 'otvorena vrata' NATO-a za Švedsku i Finsku


Joe Biden, predsjednik SAD
Joe Biden, predsjednik SAD

Predsjednik SAD Joe Biden je naglasio važnost "bliske sigurnosne i odbrambene saradnje" između Sjedinjenih Država, Finske i Švedske ohrabrivši priključenje NATO savezu ovih država.

Iz Bijele kuće se navodi da je Biden švedskoj premijerki Magdaleni Andersson i finskom predsjedniku Sauliju Niinistu takođe "ponovio njihovu zajedničku predanost kontinuiranoj koordinaciji u podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu pogođenom ratom".

Bijela kuća i Pentagon kasnije su rekli da traže pojašnjenje o potencijalnim prigovorima saveznice NATO-a Turske na članstvo Finske i Švedske.

Švedska i Finska vlada ove sedmice su iznijele planove za obavezivanje svojih zemalja da se prijave za članstvo u NATO već ovog vikenda, što je rezultat prijetnje koja dolazi iz politike Moskve.

"Predsjednik Biden je naglasio svoju podršku politici "otvorenih vrata" NATO-a i prava Finske i Švedske da odlučuju o svojoj budućnosti, vanjskoj politici i sigurnosnim aranžmanima", stoji u izvještaju Bijele kuće.

Mnoge članice saveza već su izrazile podršku prijavama iz Švedske i Finske, koje su obje tradicionalno bile neutralne.

Ali turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan 13. maja rekao je da nema "pozitivno mišljenje" o njihovom članstvu.

Dugogodišnja saveznica NATO-a Turska ponavljala je kritike upućene Švedskoj i drugim Zapadnim državama zbog njihovog odnosa prema grupama koje Tusrka smatra terorističkim uključujući kurdske militantne grupe Radničke partije Kurdistana (PKK) i njenog ogranka kurdskih Narodnih odbrambenih jedinica (YPG) kao i sljedbenika islamskog klerika Fetulaha Gulena koji je u Americi.

"Skandinavske zemlje su kao gostinska kuća za terorističke organizacije", rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan u petak, 13. maja u Istanbulu.

Erdoan je rekao da su gulenisti izveli pokušaj puča 2016. godine i njegova administracija je zatvorila na desetine hiljada ljudi zbog navodne podrške ili simpatija za grupu. Gulen i njegove pristalice negiraju optužbe.

Protivljenje Erdoana bi moglo da predstavlja problem za proces jer je za članstvo potrebna jednoglasna odluka saveznika.

Nekoliko sati nakon Erdoganovog komentara, Bijela kuća i Pentagon rekli su da "rade na razjašnjenju stava Turske" u vezi sa Švedskom i Finskom.

"Ništa se ne mijenja u pogledu njihovog položaja u NATO savezu", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. "Radimo na tome da bolje razjasnimo [njihov] stav."

Finska, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1.340 kilometara i burnu prošlost, rekla je 12. maja da mora da podnese zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a "bez odgode".

Učlanjenje Švedske u NATO savez imalo bi stabilizirajući učinak i koristilo bi svim državama Baltičkog mora, izjavila je ministrica vanjskih poslova Ann Linde 13. maja.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG