Dostupni linkovi

Švedska ukazuje na prednosti članstva u NATO-u


Ruska invazija na Ukrajinu primorala je Švedsku i susednu Finsku da izaberu stranu nakon što su bile izvan saveza predvođenog SAD od njegovog osnivanja 1949. godine.

Članstvo u NATO-u bi imalo efekat stabilnosti i koristilo bi zemljama oko Baltičkog mora, izjavila je 13. maja ministarka inostranih poslova te zemlje Ann Linde, dan nakon što je susedna Finska najavila da će podneti zahtev za pridruživanje Severnoatlanskoj alijansi.

"Članstvo Švedske u NATO imalo bi efekat sprečavanja sukoba u severnoj Evropi", rekla je Linde novinarima predstavljajući izveštaj o bezbednosti.

Ruska invazija na Ukrajinu primorala je Švedsku i susednu Finsku da izaberu stranu nakon što su bile izvan saveza predvođenog SAD od njegovog osnivanja 1949. godine.

Finski predsednik i premijer izjavili su 12. maja da ta zemlja, koja deli granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom, mora da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO "bez odlaganja".

Očekuje se da će Stokholm slediti primer Helsinkija i mogao bi da podnese zahtev za članstvo već u ponedeljak, 16. maja, prenela je agencija Reuters.

"Ako Švedska odluči da traži članstvo u NATO-u, postoji rizik od reakcije Rusije", rekao je švedski ministar odbrane Peter Hultqvist i podvukao da je Švedska spremna da se nosi sa svakom reakcijom.

Zvaničnici NATO-a su dali indicije da bi protokol o pristupanju za Finsku i Švedsku mogao biti potpisan kada se podnesu formalne aplikacije generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu krajem maja.

Očekuje se da Finska i Švedska neće imati problema u procesu pristupanja alijansi.

Obe države su u NATO programu Partnerstvo za mir od 1994. i njegovi partneri s proširenim mogućnostima 20 godina kasnije. Dve strukture osiguravaju jednostavnu saradnju s NATO-om za zemlje koje nisu deo saveza.

Proces ratifikacije članstva obično traje oko godinu dana, budući da nacionalni parlamenti svih 30 članica NATO-a moraju raspravljati i glasati o tom pitanju, često nakon prve rasprave u odboru.

Ali, visokopozicionirani političari i zvaničnici iz Švedske i Finske su poslednjih meseci zauzeti obilaskom različitih NATO zemalja kako bi zatražili značajno ubrzanje procesa.

Ako bi dve zemlje ušle u NATO, to bi Rusiju ostavilo okruženu zemljama alijanse u Baltičkom moru i na Arktiku.

XS
SM
MD
LG