Dostupni linkovi

Bajden u Poljskoj video razmere izbegličkog talasa iz Ukrajine


Američki predsednik Džo Bajden posetio je u Poljskoj američke vojnike i suočio se sa razmerama izbegličkog talasa iz Ukrajine zbog ruske invazije, 25. mart 2022.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Joe Biden) pozdravio je što je Poljska pružila utočište za više od 2 miliona izbeglica koje su pobegle od ruske invazije.

On je sa humanitarnim radnicima razgovarao o tome šta će biti potrebno da bi ublažila ova rastuća patnja.

Američki predsednik je stigao u petak popodne na aerodrom u Žešovu (Rzeszow), najvećem gradu na jugoistoku Poljske, gde se nalazi deo američkih trupa.

Bajden je rekao da se nadao da će se još više približiti granici, ali da je bio sprečen iz bezbednosnih razloga. Ipak, rekao je da je želeo da poseti Poljsku kako bi istakao da je pomoć koju ona pruža od "ogromne važnosti" jer Evropa doživljava najveću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

"Ne prestaje", rekao je Bajden o razaranju u Ukrajini. "To je kao nešto iz naučnofantastičnog filma".

Bajden je takođe posetio neke od hiljada američkih vojnika koji su poslati u blizini granice sa Poljskom da pomognu u hitnoj humanitarnoj krizi i da pojačaju američko vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a.

Više od 3,5 miliona Ukrajinaca pobeglo je iz zemlje od ruske invazije 24. februara, od kojih je oko 2,2 miliona prebeglo u Poljsku, prema Ujedinjenim nacijama.

Bajdenu se na sastanku sa humanitarnim radnicima pridružio poljski predsednik Andžej Duda.

Duda je zahvalio Bajdenu na podršci i poručio je da Poljaci primaju Ukrajince kao svoje "goste".

"Ovo je ime koje želimo da koristimo na njih", rekao je Duda.

"Ne želimo da ih nazivamo izbeglicama. Oni su naši gosti, naša braća, naši susedi iz Ukrajine, koji su danas u veoma teškoj situaciji".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Bajden želi da čuje direktno od američkih vojnika i humanitarnih stručnjaka o situaciji na terenu i "koje dalje korake treba preduzeti da bismo bili sigurni da finansiramo ispravno".

Bajden će u subotu boraviti u Varšavi na razgovorima sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom i drugim zvaničnicima.

Poljska je poslednja Bajednova stanica u Evropi ove nedelje.

XS
SM
MD
LG