Dostupni linkovi

Biće izloženo treće carsko Faberže jaje


Carsko Faberžeovo uskršnje jaje napravljeno za ruskog cara Aleksandra Trećeg, koje nije viđeno u javnosti više od jednog vijeka, biće izloženo u Londonu nakon što ga je jedan američki trgovac sasvim slučajno kupio na buvljaku.

Treće izgubljeno carsko Faberžeovo jaje napravio je Peter Karl Faberže kao poklon carici Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1887. godine.

Jaje visine 8,2 centimetra, napravljeno je od zlata, a optočeno dijamantima i safirima, posljednji put izloženo je u Sankt Peterburgu 1902. godine.

Boljševici su ga zaplijenili u vrijeme Revolucije 1917. godine, a onda se pojavljuje u SAD.

Sasvim slučajno, američki trgovac starim gvožđem kupio je jaje na buvljoj pijaci i platio ga 14.000 dolara, što je bila vrijednost zlata, dijamanata i safira. Nadao se da će ga brzo preprodati nekome ko može da ga pretopi, ali nije mogao da nađe kupce, pošto su svi mislili da je precijenio jaje, koje inače vrijedi 33 miliona dolara.

Onda je odlučio da na internetu pretraži ime "Vacheron Constantin", koje je bilo utisnuto u jaje. Aukcijska kuća Vartski u Londonu, koja je specijalizovana za rad Faberžea, kupila je jaje za neidentifikovanog privatnog kolekcionara koji je dozvolio da jaje bude izloženo.

Jaje je treće od 50 koje je Karl Faberže napravio za rusku carsku porodicu. Za svako jaje bila je potrebna godina dana izrade, od prvobitne zamisli do konačnog proizvoda i isporuku za Veliki petak i Uskrs.
XS
SM
MD
LG