Dostupni linkovi

BIA saopštila da je Vulin bio u službenoj poseti Izraelu


Aleksandara Vulina, koji je na čelu Bezbednosno-informativna agencija Srbije od 2022. godine, Sjedinjene Države stavile su na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.
Aleksandara Vulina, koji je na čelu Bezbednosno-informativna agencija Srbije od 2022. godine, Sjedinjene Države stavile su na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Bezbednosno-informativna agencija Srbije (BIA) saopštila je u četvrtak da je direktor BIA Aleksandar Vulin bio u ranije zakazanoj, zvaničnoj poseti "partnerskoj službi države Izrael", reagujući na pisanja pojedinih medija da je tamo bio privatno.

"Poseta se u pratnji domaćina odvijala u Jerusalimu i Tel Avivu", navela je BIA u saopštenju.

Mediji su prethodnih dana objavili fotografije Vulina iz Crkve Hristovog groba u Jerusalimu, navodeći da se ta poseta odvija nekoliko dana nakon sukoba na Kosova.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica u blizini sela Banjska, opština Zvečan na severu Kosova. U sukobu je ubijen policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih povređeno. Nakon toga su u razmeni vatre ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kosovo ovaj napad smatra terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je 27. septembra izjavio da je jedan od ubijenih napadača u Banjskoj Bojan Mijailović bio telohranitelj šefa Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandra Vulina tokom njegova poslednje posete Kosovu 2013.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je te tvrdnje.

"Taj čovek je bio u Civilnoj zaštiti, i pre deset godina kada je Vulin bio u Kancelariji za Kosovo, i kad je išao u Gračanicu, on je taj jedan dan bio u njegovom obezbeđenju", rekao je Vučić 27. septembra.

Posle dugogodišnjeg ministarskog staža, Vulina je na čelo BIA postavila Vlada Srbije u decembru 2022. godine.

Kao direktora Bezbednosno-informativne agencije, SAD su ga u julustavile na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Uprkos zahtevima dela opozicionih stranaka za njegovom smenom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Vulinu "mandat produžen".

XS
SM
MD
LG