Dostupni linkovi

REKOM: Nedopustivo postupanje BIA prema aktivistima


Koordinatorka mreže REKOM, Nataša Kandić, Beograd 2018.
Koordinatorka mreže REKOM, Nataša Kandić, Beograd 2018.

Obavestićemo međunarodne institucije o nedopustivom postupanju Bezbednosno-informativne agencije Srbije prema učesnicima Foruma za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, održanog decembra u Beogradu, saopštila je Inicijativa za formiranje Regionalne komisije za činjenice o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM).

U izjavi, koju je potpisala koordinatorka mreže Nataša Kandić, navodi se da "više godina uzastopno, na aerodromu ili po dolasku u Beograd, inspektori BIA obavljaju informativni razgovor sa novinarom Adriatikom Kelmendijem, javnim zagovaračem regionalnog pomirenja, direktorom televizije ’Klan Kosova’ sa sedištem u Prištini, ispitujući ga o razlozima dolaska i političkim stavovima".

"Ovakvim postupanjem, BIA potvrđuje da je reč o potpuno izopačenoj, poluprivatnoj instituciji, koja nastavlja da se prema građanima Kosova odnosi sa sumnjama i nipodaštavanjem elementarnog ljudskog dostojanstva, kao osamdesetih i devedesetih godina", navela je Kandić u saopštenju.

REKOM je najavio da će "u cilju sprečavanja daljeg nezakonitog postupanja BIA", o svemu obavestiti lidere dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, Evropski parlament, Izvestioca UN za istinu, pravdu, reparacije i neponavljanje, Komesara za ljudska prava Saveta Evrope i Specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za dijalog Srbije i Kosova.

Radio Slobodna Evropa poslala je upit Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) Srbije, ali nisu bili dostupni za hitan odgovor.

XS
SM
MD
LG