Dostupni linkovi

U srpsku tajnu službu bez konkursa?


Za popunjavanje radnih mesta u BIA neće biti potreban konkurs, javlja većina domaćih medija
Za popunjavanje radnih mesta u BIA neće biti potreban konkurs, javlja većina domaćih medija

Izmene zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji Srbije, kojima se značajno proširuju ovlašćenja njenog direktora, otvorile su i pitanje da li će na taj način efikasnije funkcionisati tajna služba. Dok deo javnosti iznosi zamerke, Vlada je predlog parlamentu prosledila na usvajanje po hitnom postupku.

“Izmene i dopune zakona su u cilju boljeg funkcionisanja Bezbednosno informativne agencije, da efikasnije radi i da imamo mogućnost da više profesionalnih pripadnika dobije mogućnost da se zaposli u BIA”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Igor Bečić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke.

Izmene i dopune Zakona o BIA, kako je zvanično saopštila Vlada, neophodne su radi očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa njenih pripadnika i usklađivanja sa novim zakonima o policiji i sistemu plata u javnom sektoru.

Međutim, detalji koji se odnose na zapošljavanje u tajnoj službi za deo javnosti su vrlo upitni. Najviše kritika, koje su uputili političari i stručnjaci van krugova vlasti, su u vezi sa izmenama kojima je predviđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA, uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije. Kako je javila većina domaćih medija, za popunjavanje radnih mesta u BIA neće biti potreban konkurs, već će o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučivati direktor.

Igor Bečić tvrdi da način zapošljavanja u BIA ostaje isti.

“Nije tačno da se ovim izmenama zakona ukidaju konkursi za zapošljavanje u BIA. Predloženim dopunama utvrđuje se da direktor odlučuje rešenjem o zasnivanju radnog odnosa, čime se zapravo samo definiše pravni akt kojim se zasniva radni odnos i pripadnik BIA raspoređuje na odgovarajuće radno mesto. To ne znači da je promenjena procedura za prijem novih radnika, niti da novi pripadnik može da bude zaposlen bez prethodne bezbednosne provere”, rekao je Bečić.

Ocene pojedinih komentatora bezbednosnih prilika su da se zakonskim izmenama priprema nepotrebno proširenje ovlašćenja šefa tajne službe. Jedan od retkih predstavnika državnih organa koji je izneo primedbe na nova rešenja u vezi sa BIA je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka:

“Kao građanin mogu da kažem da je prilično neobično da se u jednom državnom organu kao princip ustanovljava zapošljavanje bez konkursa. Nema jasnog odgovora zbog čega se to radi.”

Bratislav Gašić, ne može ništa da radi bez saglasnosti Vlade Srbije, kaže Meho Omerović
Bratislav Gašić, ne može ništa da radi bez saglasnosti Vlade Srbije, kaže Meho Omerović

Poslanik Meho Omerović, član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije iz redova Socijaldemokratske partije, kaže da deo u vezi sa većim ovlašćenjima direktora BIA izaziva pažnju:

“To jeste novost. A da li su to prevelika ovlašćenja ili ne, mislim da će se o tome u skupštini voditi ozbiljna rasprava. Naravno da direktor BIA, u ovom slučaju Bratislav Gašić, ne može ništa da radi bez saglasnosti Vlade Srbije. To bi trebalo jasno staviti do znanja, da građani ne bi shvatili da on sada može tamo da radi šta mu padne na pamet. Naravno da ne može.”

Poslanici opozicije najavili su da će amandmanima pokušati da reše sve, kako tvrde, mane predloženog zakona koji će se već u septembru naći na raspravi i glasanju. Sa druge strane, vlast smatra da mesta primedbama nema.

Igor Bečić kaže da su kritike bez osnova:

“Ja bih zamolio sve one koji to govore da pročitaju predložene izmene i dopune Zakona o BIA.”

Najozbiljnije primedbe stigle su od poverenika Rodoljuba Šabića, koji je saopštio da je u dva navrata zvanično ukazao da su neke od predviđenih izmena Zakona o BIA, prvenstveno one kojima se uređuju bezbednosne provere i način određivanja tajnosti podataka, u suprotnosti sa Ustavom.

“I dalje ostaje potpuno fluidno i nejasno šta su te bezbednosne provere, kako se vrše i na koji način se sprovodi procedura. U ovom konkretnom slučaju pomenuću famozni upitnik koji je zapravo odgovor na sve. On će sadržavati odgovor na sva pitanja u vezi sa tim koji će se podaci obrađivati, a rezervisan je za direktora BIA. To je podzakonski akt par ekselans. Ne bismo smeli neke stvari uređivati podzakonskim aktima umesto zakonom, ako Ustav nalaže da je to moguće samo zakonom”, kaže Šabić.

Način zapošljavanja u BIA ostaje isti, tvrdi Igor Bečić
Način zapošljavanja u BIA ostaje isti, tvrdi Igor Bečić

Igor Bečić i na ovu kritiku ima odgovor - da nema ni govora o protivustavnoj proceduri, i dodaje da je vlast pokazala da ispravno vodi bezbednosni sektor.

“Videli ste da su, sada kada imamo ugroženu bezbednost u celoj Evropi i celom svetu, u Srbiji održane velike manifestacije poput muzičkog festivala Exit i Beer festa. BIA i naše bezbednosne službe su na tim okupljanjima potpuno efikasno realizovale svoje zadatke. Nije bilo ugrožavanja bezbednosti građana i učesnika tih događaja”, ističe.

Kako je zvanično saopšteno, izmene zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji u skupštinu su upućene na usvajane po hitnom postupku jer bi u protivnom bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, a to bi moglo da ima štetne posledice po bezbednost građana i ostvarivanje i zaštitu njihovih sloboda i prava.

Da li ima razloga da građani brinu zbog ovih izmena, zaključuje Meho Omerović, pokazaće vreme.

“Ne postoji nijedna služba na svetu koja voli baš da bude sto posto kontrolisana. Sve one vole malo da budu skrajnute od javnosti u svom radu. Tako da svake izmene treba da pomognu. Ali kako će i koliko to biti sudiće vreme. Sačekajmo jedno pola godine od usvajanja ovog zakona da vidimo da li ima napretka”, navodi Omerović.

Pitanja u vezi sa ovom temom RSE poslao je Vladi Srbije i Bezbednosno informativnoj agenciji ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG