Dostupni linkovi

Protest radnika BHRT-a zbog neisplaćenih plata i duga RTRS-a


Protest radnika BHRT, 15. decembra 2021.
Protest radnika BHRT, 15. decembra 2021.

Zaposleni u Javnom radio televizijskom servisu Bosne i Hercegovine (BHRT) protestvovali su u srijedu, 15. decembra, u Sarajevu zbog neisplaćivanja plata uzrokovanog blokadom računa BHRT-a.

Protest je održan u Radio televizijskom (RTV) domu u Sarajevu, u organizaciji Samostalnog sindikata radnika Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Poručeno je da je dovedena u pitanje egzistencija stotina radnika i njihovih porodica, prije svega zbog duga Radio televizije entiteta Republike Srpske (RTRS) zbog duga BHRT-u.

"Nije blokiran račun RTRS-a koji je BHRT-u dužan više od 54 miliona KM (oko 25 miliona evra) po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj, za što postoje vjerodostojne isprave. Taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a, a gledateljima omogući kvalitetniji program. Ovo nije prvi put, a bojimo se ni posljednji put da se na ovakav način onemogućava egzistencija radnika BHRT-a", saopštili su iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

U Sindikatu pozivaju sve odgovorne na hitnu reakciju kako bi se u skladu sa zakonom osiguralo neometano finansiranje BHRT-a, a time i ostvarivanje radničkih prava.

„Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da urade sve što je u njihovoj moći kako bi domaće vlasti konačno počele rad na pitanju stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH, što je i jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka članstvu u EU“, poručuju iz Sindikata.

Dodaju da se čini da se, osim blokade državnih institucija, radi i na blokiranju postojanja BHRT-a.

„Dok jedan dio poslanika u državnom parlamentu šalje Javni servis države Bosne i Hercegovine u stečaj, drugi dio poziva na neplaćanje RTV takse, ostatak članova parlamenta šuti i svojom šutnjom i nedjelovanjem aminuje gašenje državnog javnog servisa i njegove 76 godina duge tradicije“, ističu iz Sindikata.

U saopštenju se navodi i da je BHRT u došao u situaciju da odlukama Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) gasi glavne TV predajnike zbog nikada završenog procesa digitalizacije.

„Od početka 2022. godine veći dio teritorije BiH ostaće bez prijema analognog zemaljskog signala BHT i FTV. BHRT time polako gubi epitet Javnog Servisa jer više nećemo biti u mogućnosti da signalom pokrijemo 95 % teritorije BiH što smo po zakonu obavezni, a sami uposlenici koji rade na tim stanicama su opravdano zabrinuti za svoja radna mjesta", navode u Sindikatu.

U Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u navode i da su zaposlenici te medijske kuće od početka pandemije sve vrijeme radili i bili u službi građana, i pored činjenice da im je u martu 2020. godine umanjena plata za 10 odsto.

Zbog blokade računa BHRT-a radnicima se ne uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje, nisu dobili platu ni topli obrok za prošli mjesec.

Radio televizija Republike Srpske je dužna BHRT-u 25 miliona evra po osnovu naplaćene rtv takse. RTV taksu izmiruje RTV Federacije BiH.

Javni servis BiH se sastoji od: BHRT, RTRS i RTV Federacije BiH. Zakonom je propisano da dva entitetska emitera uplaćuju dio prihoda od rtv takse državnoj televiziji.

RTRS to ne radi već godinama, ostavljajući novac od rtv takse samo za ovu entitetsku televiziju.

Istovremeno, RTV drugog bh entiteta Federacije BiH taksu naplaćuje samo na području onog dijela Federacije BIH gdje žive većinski bošnjačko stanovništvo. Hrvatski narod, na poziv HDZ-a, ne plaća rtv taksu, jer žele poseban hrvatski kanal u okviru javnog servisa.

Zakon propisuje obavezno plaćanje rtv takse.

XS
SM
MD
LG