Dostupni linkovi

Upravni odbor upozorio da blokada računa vodi do gašenja BHRT-a


Zgrada Radiotelevizije Bosne i Hercegovine
Zgrada Radiotelevizije Bosne i Hercegovine

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) izvijestio je Parlamentarnu skupštinu BiH o situaciji koja može dovesti do gašenja BHRT-a, nakon blokade računa te kuće od Poreske uprave entiteta Federacija BiH.

To se navodi u saopštenju Upravog odbora BHRT-a od srijede, 23. marta.

"Činom blokade računa upitna je egzistencija 870 radnika, njihovih porodica, a za BiH izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija, posebno evropskih u kojima je BHRT aktivno učestvovao kroz međunarodnu razmjenu programa", stoji u saopštenju.

Upravni odbor BHRT-a navodi da menadžment tog, javnog medijskog servisa, ne bježi od vraćanja duga, već traži plaćanje obaveza u mjesečnim ratama koje će omogućiti neometan rad BHRT-a.

"Unatoč pozivima menadžmenta BHRT-a na iznalaženju rješenja - prijedloga sporazuma o plaćanju poreskih obaveza na rate i slično - nije bilo sluha od Poreske uprave FBiH", navode u Upravnom odboru BHRT-a.

Ističu da se BHRT našao u takvoj situaciji zbog, kako tvrde, nepoštivanja Zakona o javnom RTV sistemu kojeg je donijela Parlamentarna skupština BiH 2005.godine.

"Između ostalog, prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još 2008.godine. Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa", kazali su iz Upravnom odboru BHRT-a.

Dodaju i da je dugogodišnji problem što se RTV taksa ne plaća na teritoriji cijele BiH.

"Poštovani predstavnici države, pozivamo vas, kao osnivače javnog RTV servisa u BiH, da se žurno uključite u rješavanje ove velike krize. Jedan od 14 uslova pristupanju BiH u EU je i odgovornost države za rad i stabilno finansiranje javnog RTV servisa", podsjećaju u Upravnom odboru BHRT-a.

U saopštenju BHRT-a se navodi da su sa teškom situacijom javnog medijskog servisa BiH upoznati svi mjerodavni domaći, evropski i međunarodni predstavnici.

Koliki je dug BHRT?

BHRT duguje oko 19,5 miliona maraka (deset miliona eura) po osnovu doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, te drugih poreza.

To je dug zaključno sa 30. septembrom 2021. godine, prema podacima Poreske uprave Federacije BiH.

Tako se ovaj javni emiter, jedan od tri koja postoje u BiH, našao među 20 najvećih poreznih dužnika u ovom entitetu u BiH.

Pored toga, ta medijska kuća za poreze na dodanu vrijednost (PDV) duguje oko 4,9 miliona maraka (oko 2,5 miliona eura).

BHRT je radnicima dužan više od 15 miliona maraka (oko osam miliona eura) za plaće. Državna televizija nije platila ni struju.

Javni servis se sastoji od tri emitera - BHRT-a, Radio Televizije Republike Srpske (RTRS) i Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH).

Prema Izvještaju o financijskom poslovanju BHRT-a za 2020. godinu, gubitak BHRT-a u poslovanju samo za 2020. godinu je iznosio oko 4,2 miliona maraka (oko 2,1 milion eura).

Neizmirene obaveze za plaće, naknade i ostala primanja zaposlenih premašile su 15,8 miliona maraka (oko osam miliona eura).

Dug za struju iznosio je na koncu 2020. blizu 700.000 maraka (oko 350.000 eura). Ukupne obveze su premašile 59 miliona maraka (više od 30 miliona eura).

Najznačajniji prihodi dolaze od RTV takse. Međutim, na račune BHRT-a entitetski emiteri su uplatili samo oko 60 posto sredstava koja im pripadaju po osnovu naplaćene RTV takse.

Dodatno, entitetski emiteri ne plaćaju BHRT-u pripadajući dio prihoda ostvarenih iz reklamiranja.

Šta predviđa zakon?

Prema Zakonu o javnom RTV sistemu BiH, svako domaćinstvo ili pravno lice u BiH koje posjeduje radijski ili televizijski prijemnik dužno je plaćati mjesečnu taksu koja iznosi 7,5 maraka (oko 3,8 eura).

BHRT naplaćuje taksu na području Brčko distrikta, RTV Federacije BiH na području entiteta Federacije BiH i RTRS na području entiteta Republika Srpska.

Ta taksa, kao i svi prihodi od marketinškog oglašavanja, trebali bi se uplaćivati na jedinstven račun.

Odbor sistema, koji nije nikad uspostavljen, je povjeritelj i izvršitelj jedinstvenog računa. S tog računa po 25 prihoda od takse, te po 25 posto neto prihoda (nakon oporezivanja) od oglašavanja naplaćenih na cijelom području BiH trebao bi se rasporediti na račune RTV Federacije BiH i RTRS-a.

Preostalih pedeset posto prihoda od takse i pedeset posto neto prihoda od oglašavanja prikupljenih na cijelom području BiH trebao bi se uplatiti BHRT-u.

Međutim, od evidentiranih 25,2 miliona maraka (blizu 13 miliona eura) naplaćene takse tokom 2020. godine na području dva entiteta i Brčko distrikta BiH, prema financijskom izvještaju državne televizije, BHRT-u je stvarno uplaćeno oko 15,2 miliona maraka (oko 7,7 miliona eura).

XS
SM
MD
LG