Dostupni linkovi

Salkić podnio ostavku na mjesto v. d. direktora BH-Gasa


Jasmin Salkić (na fotografiji u centru 2019. godine), vršitelj dužnosti direktora javnog poduzeća BH-Gas, obavijestio medije i javnost da podnosi ostavku na ovo mjesto
Jasmin Salkić (na fotografiji u centru 2019. godine), vršitelj dužnosti direktora javnog poduzeća BH-Gas, obavijestio medije i javnost da podnosi ostavku na ovo mjesto

Jasmin Salkić, vršitelj dužnosti direktora javnog poduzeća BH-Gas, i četvrtak, 19. augusta, obavijestio je medije i javnost da podnosi ostavku na ovo mjesto.

Među razlozima Salkić je naveo kako ne želi biti sudionik kriminalnih radnji pojedinaca, "niti provoditi zamisli koje su protivne zakonima i načelima života kojima ja živim".

"Kao menadžer kompanije koju sam naslijedio gotovo pa propalu, izgradio sam , sa svojim timom, tržišno vrijednu kompaniju te započeli/pokrenuli Južnu interkonekciju i stavili državu ispred ličnog interesa", napisao je u saopćenju Salkić.

Optužio je federalnog premijera Fadila Novalića i ministra energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića za "rušenje ove državne kompanije i šutnju na kriminal".

Kako navodi, svi dokazi i sve opisane protuzakonite radnje predate su u FUP, "a ostalo je do države i tužilaštva", ne iznoseći više detalja o optužbama.

Iz Vlade FBiH se još uvijek nisu oglasili nakon iznesenih stavova Jasmina Salkića.

Međutim, na sjednici Vlade FBiH, koja je održana u četvrtak, 19. augusta u Mostaru, jednoglasno je smijenjen direktor BH-Gasa.

Smjenu je predložio Nadzorni odbor ovog privrednog društva.

Za novog vršitelja dužnosti direktora BH-Gasa izabran je Mihajlo Krmpotić, inženjer u BH-Gasu i bivši ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

BH-Gas je javna kompanija zadužena za proizvodnju i transport gasa. Osnivač BH-Gasa je Vlada FBiH.

Kompanija Energoinvest, ovlašteni dobavljač gasa za Federaciju BiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom Export aneks ranijeg ugovora kojim je 1. april počela isporuka gasa novim gasovodom "Turski tok".

Prije toga BiH je dobivala gas gasovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske.

XS
SM
MD
LG