Dostupni linkovi

Kosovu treba bezbednosna struktura sa NATO standardima


Kosovo - A French KFOR peacekeeper patrols the Albanian dominated southern part of the ethnic divided Kosovo town of Mitrovica, 25Apr2007

Mateu Rhodes, stručnjak za pitanja nacionalne sigurnosti, ocenjuje da je odgovornost međunarodnih i institucija Kosova da stvore snagu koja će omogućiti da se svi građani Kosova osećaju sigurnim:

«To je pitanje za kosovske lidere u saradnji sa međunarodnom zajednicom, da je definišu, ali na opštem terenu značajno je da bezbendosna snaga štiti građane.«

Kosovo ima potrebe za optimalnom vojnom snagom kao i sve druge demokratske zemlje, rekao je general major KPS-a Behar Selimi:

“Jedna optimalna snaga, mobilna, koja ispunjava sve uslove učlanjenja u NATO, mislim na vojnu snagu. Istovremeno, ja ulogu ove snage vidim kao ulogu svake vojske u demokratskoj zemlji, gde vojna snaga nije iznad i ispred ostalih, u kojima je policija tu da primenjuje zakon i gde obaveštajne službe i drugi segmenti imaju priorotetan značaj.»

Domaći zvaničnici situaciju na Kosovu smatraju mirnom ali osetljivom i izražavaju uznemirenje pristvom paralelnih struktura sigurnosti. U poslednjem izveštaju MUP-a Kosova se ističe da na severu deluju paralelne ilegalne bezbednosne srpske strukture, dok se tokom prošle nedelje po prvi put javno pojavila i Albanska nacionalna armija. Rhodes ističe kako je nerešavanje statusa Kosova razlog za pojavu takvih paralelnih struktura:

«Mislim da se to događa zbog konfuzne situacije u zemlji, stalnog kašnjenja u utvrđivanju statusa, nedefinisanja političkog statusa. To su pitanja koja treba postaviti da bi se obezbedio okvir kojim bi se paravojska eliminisala kao problem bezbednosti zemlje i ne bi mogle da predstavljaju pretnju za region.»

On je rekao da nerešeni status ima uticaja na ceo region i značajno je da se pojasni kakav će status imati Kosovo. Prema rečima ministra pravde Kosova Jonuzu Salihu, realnost na Kosovu je specifična. Ministar Salihaj smatra da značajan deo Kosova ne kontrolišu ni kosovska niti UNMIK policija, što, prema njegovom stavu, omogućava stvaranje različitih formacija:

«Prvo, teško je da imamo koordinaciju svih institucija, kada mi ne kontrolišemo jedan deo teritorije. Mi treba da budemo veoma kritični jer mi ni UNMIK ne kontrolišemo jedan deo Mitrovice, jedan deo Kosova i to stvara preduslove za formacije koje izazivaju nezadovoljstvo građana.»

Salihu ističe da je prioritet Vlade vladavina zakona, ali da bi se obezbedila veća sigurnost treba više ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG