Dostupni linkovi

Bezbednost hrane pred poslanicima: Aflatoksin ostaje na 0,5


Skupština Srbije
Skupština Srbije
U Srbiji se pred poslanicima našla bezbednost hrane, a temu je na dnevni red doveo niz problema - od afere sa aflatoksinom u mleku i zaraženog kukuruza, preko informacija o neadekvatnoj kontroli namirnica koje se uvoze, do jabuka sa previsokim nivoom pesticida. Dok političke partije nastavljaju da međusobno prebacuju odgovornost za takvo stanje, u udruženjima potrošača apeluju da se zaustavi atmosfera u kojoj se građani boje da „bilo šta uzmu sa polica u prodavnicama“

Raspravu o bezbednosti hrane u srpski Parlament je uvela afera sa štetnom materijom aflatoksin u mleku koja je, usled potpuno različitih zvančnih informacija o bezbednosti te namirnice, potpuno zbunila građane.

Mleko, iako je zbog njega opoziocna Liberalno demokratska partija tražila održavanje sednice, nije međutim i jedini problem – u skladištima robnih rezervi su velike količine zaraženog kukuruza, u Rusiji su otkrivene jabuke uvezene iz Srbije sa previsokim nivoom pesticida, a mogu se čuti i pritužbe na kontrolu kako hrane koja se u Srbiju uvozi, tako i na onu koja se već nalazi na rafovima prodavnica.

Na to je ukazao i Institut za javno zdravlje u Nišu, koji je apelovao na ministarstvo zdravlja da hitno pooštri kontrolu hrane, upozorivši da od pre šest meseci fitosanitarni inspektori imaju obavezu da šlepere sa hranom proveravaju samo jednom u pola godine.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević, priznao je da snosi deo odgovornosti za probleme u tom sektoru i da je slučaj sa aflatoksinom “zatekao” njegovo ministarstvo.

„Mi smo ovde kao administracija u ministrastvu poljoprivrede tek nekih sedam meseci. Suočili smo se sa ogromnim problemima koje smo rešavali i ja priznajem da je to deo i moje odgovornosti, da nismo još stigli da se pozabavimo ovim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj malo i zatekao“, rekao je ministar poljoprivrede, dodavši da će standard o dozvoljenom nivou te materije od 0,5 mikrograma po litri ostati dok se ne steknu uslovi da se promeni, ne preciziravši o kojim se uslovima radi.

On je, ipak, rekao da očigledno postoji problem u sistemu bezbednosti hrane, ali i da je u medijima bilo puno, ocenivši da se radi o političkoj kampanji.

Pravilnici prevaziđeni

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Lider LDP-a Čedomir Jovanović, kaže međutim da ga ne interesuje "rat" koji vode vladajuća Srpska napredna stranka i opoziciona Demokratska stranka, već odgovornost za funkcionsanje sistema bezbednosti hrane.

On je ukazao da su pravilnici koji regulišu tu oblast prevaziđeni i da u sistemu postoje praznine jer se ne primenjuje Zakon o bezbednosti hrane, dodavši da bi ministar poljoprivrede morao da snosi posledice za loše stanje i od njegove Srpske napredne stranke, zatražio da ga smeni.

„Smenite ga na sednici svog Glavnog odbora i tako uverite Srbiju da je normalna zemlja“, rekao je Jovanović

Afera sa aflatkosinom u mleku i svi ostali problemi sa namirnicama koji nisu do kraja razjašnjeni, stvorili su veliku kofuziju kod građana, vlast i opozicija krivicu prebacuju jedni na druge, a u spletu optužbi našli su se i veliki proizvođači.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović primećuje da je u društvu stvorena atmosfera panike, ali ipak uverava da „ni jednog momenta, građani zbog aflatoksina M1 nisu bili zdravstveno ugroženi“

Zbog atmosfere u kojoj dominiraju zbunujuće informacije i politička prepucavanja, u Asocijaci potrošača Srbije pozdravljaju što se problem bezbednosti hrane konačno našao i pred poslanicima. Predsednica tog udruženja Edina Popov nada se da je to znak volje vlade da se ta pitanja otvore na pravi način.

„Da nemamo rekla – kazala, nego da sistem funkcioniše i da nemamo opštu papazjaniju kakvu sada imamo u kojoj se bojimo bilo šta da dohvatimo, jer ne znamo u kakvom je stanju. To je najgore što se može desiti jednoj državi i potrošačima i proizvođačima“, rekla je Edina Popov

U nizu političikih prebacivanja loptice za loše stanje sa bezbednošću hrane, može se čuti i da je taj problem prisutan već gotovo deceniju. Edina Popov iz Asocijace potrošača Srbije ukazuje da se bezbednošću hrane ni prethodna ni aktuelna vlast nisu bavili na odgovarajući način.

„U Asocijaciji potrošača Srbije nismo bili zadovoljni kako je Zakon o bezbednosti hrane primenjivala prethodna vlada, nismo bili zadovoljni ni načinom kako je reagovalo ministarstvo kada je počela afera sa mlekom i mislimo da je krajnje vreme da narodni poslanici razmotre to pitanje, mi bi smo voleli da formiraju parlamentarnu anketnu grupu, da utvrde sve okolnosti i ponašanje svih učesnika jer je ogromna šteta naneta Srbiji i preduzmu mere kako bi se Zakon o bezbednosti hrane počeo primenjivati u Srbiji u skladu sa evropskim standardima“, kaže Popov
XS
SM
MD
LG