Dostupni linkovi

Bezbednosna situacija u Mitrovici doživela pomak


Mitrovica, arhivska fotografija
Mitrovica, arhivska fotografija

Prema podacima Kosovske policije u Severnoj i Južnoj Mitrovici u ovoj godini zabeležen je najmanji broj međuetničkih incidenata u odnosu na sve prethodne godine nakon sukoba na Kosovu. To u izjavi za RSE potvrđuje Besim Hoti, portparol Kosovske policije.

"Moram da kažem da je bezbednosna situacija u Mitrovici znatno bolja u odnosu na sve prethodne godine. Zabeležen je mnogo manji broj međuetničkih incidenata, a koji su se ranijih godina u većem broju dešavali. Mi smo sve te međuetničke incidente između maloletnika nekako uspešno rešavali uz konsultacije sa tužiocem i saradnju sa njihovim roditeljima, jer se u najvećem broju upravo radilo o maloletnim osobama", kazao je Hoti.

Šefica Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu, Adrijana Hodžić, za RSE kaže da je ukupna bezbednosna situacija u Mitrovici doživela pomak, zahvaljujući pregovorima Beograda i Prištine, te provedbi Briselskog sporazuma na terenu u ovom delu Kosova.

"Samo sprovođenje Briselskog sporazuma i integracije Srpskih pripadnika MUP-a u Kosovsku policiju nekako je i kod građana dovelo do značajne psihološke promene u tom bezbednosnom smislu. Što se tiče incidenata na terenu, ne možemo reći da ih nije bilo, zapravo, rad policije je bio transparentniji iz dana u dan. Međutim, policija ne može da rešava sve slučajeve, jer i dalje ne postoji taj lanac vladavine prava", kaže Hodžić, te dodaje:

Adrijana Hodžić
Adrijana Hodžić

"Policija može da istražuje mesecima i godinama, ali ako ne postoji sistem da se kroz sudstvo i tužilaštvo ti slučajevi do kraja procesuiraju, onda u ovakvim uslovima policija, kao takva institucija, je nemoćna u rešavanju svih tih incidenata."

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, takođe ocenjuje da je bezbednosna situacija u Mitrovici poboljšana u odnosu na prethodni period.

On za RSE objašnjava da su u dogovoru sa zvaničnicima iz Severne Mitrovice u toku razgovori o povratku Albanaca u naselje Brđani u ovom delu grada, kao i pregovori o povratku Srba iz Severne u Južnu Mitrovicu.

"Trenutno, nakon šet meseci razgovora sa zvaničnicima na severu, imamo dogovor da se Albanci vrate u tri obnovljene kuće u naselju Brđani na severu, ali isto tako tražio sam da se omogući povratak za bilo kog Srbina koji želi da se vrati ovde kod nas", istakao je Bahtiri.

Međutim, jedan od lidera Srba sa severa Kosova, Marko Jakšić, koji inače ne priznaje Kosovo kao državu, smatra da je bezbednosna situacija u Severnoj Mitrovici u znatno gorem položaju u odnosu na sve godine unazad.

Marko Jakšić
Marko Jakšić

"Moje mišljenje je da je bezbednosna situacija sada mnogo gora nego što je bila nakon 1999. godine. Bilo je incidenata i tada, naravno, ali sigurno mnogo manje u odnosu na neko sadašnje stanje. Nažalost, zbog ulaska Srbije u EU otvara se poglavlje 35 i to je nešto što ne garantuje opstanak Srbima ovde na Kosovu i Metohiji", zaključio je Jakšić.

Razgovarali smo i sa Mitrovčanima.

"Evo, sreli ste me na glavnom mostu. Imam prijatelje Albance u južnom delu. Bezbedno se osećam i mislim da je situacija mnogo bolja danas u odnosu na prošlu godinu. Znate, ne može nešto što se godinama loše radilo ispraviti preko noći, to možemo samo da se zavaravamo. Mora mnogo vremena da prođe jer su poremećene vrednosti u svakom segmentu društva preuzele primat proteklih godina ovde u našoj Mitrovici", kazao je Nikola Popović.

I njegov sugrađanin Armend Spahiju ističe da svakodnevno prelazi glavni most na Ibru bez ikakvih problema. Mišljenja je da sporadične incidente izazivaju određene strukture koje ne žele mir i suživot među Srbima i Albancima u Mitrovici.

"U mom okruženju su isti ljudi, Srbi starosedeoci sa kojima nikada nisam imao problema. Sve ove incidente i strah među građanima stvaraju određeni ljudi kojima je to u interesu jer vide da se situacija normalizuje. Najlakše je manipulisati narodom koji je na ivici egzistencije, u jako teškom socijalnom položaju. Upravo se ta nesreća jednog naroda koristi i upotrebljava u dnevno-političke svrhe", ocenjuje Spahiju.

XS
SM
MD
LG