Dostupni linkovi

Bez kompromisa između Trumpa i demokrata oko zida


Zid između SAD i Meksika u Tihuani
Zid između SAD i Meksika u Tihuani

Priredila: Masha Durkalić

Djelomična obustava rada američke vlade vjerovatno će trajati i sljedeće sedmice i produžiti se i u novoj 2019. godini. Obustava rada uzrokovana je sporom oko finansiranja izgradnje zida na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika koju je predložio predsjednik Donald Trump, da bi spriječio ulazak migranata.

Iako su se oba doma američkog Kongresa nakratko sastala u četvrtak, nema naznaka da će spor biti riješen skoro. Sljedeći sastanak Zastupničkog doma i Senata očekuje se u ponedjeljak. Američki predsjednik Donald Trump je demokrate optužio za "opstrukciju" i dodao da oni "znaju da je zid zaista potreban".

Njegovi protivnici, s druge strane, tvrde da bi zid na granici bilo skupo i neefikasno rješenje problema, te optužuju Trumpa da pretjeruje kada je u pitanju tema imigracije radi vlastite političke koristi. Također su mišljenja da postoje bolji načini osiguravanja granice od izgradnje zida.

Obustava rada vlade, koja je započela je u ponoć 21. decembra, dosad je utjecala na četvrtinu vlade i ostavila 800.000 federalnih uposlenika na čekanju ili bez plaće. Trumpova Republikanska partija kontrolira oba doma Kongresa i budžet je u četvrtak usvojio Zastupnički dom sa 217 glasova nasuprot 185. Međutim, Trumpu je u Senatu potrebno 60 glasova podrške od ukupno 100. Republikanci trenutno imaju 51 mjesto, zbog čega mu je potrebna i podrška demokrata, osim toga, ni svi republikanci ne podržavaju izgradnju zida.

Čini se da su se obje strane pomirile s tim da će se rasprava oko ovog pitanja nastaviti i u 2019. godini. Trump poručuje da neće pristati na kompromise bez zida ili, kako je rekao prije dva dana, ograde.

Pregovori će se nastavit 3. januara, kada istovremeno i opoziciona demokratska većina preuzima kontrolu nad Zastupničkim domom, stoga je teško očekivati da će se Trumpovom zahtjevu izađi u susret i da će dobiti pet milijardi dolara koje traži.

Glasat ćemo da Vlada čim prije nastavi s radom: Nancy Pelosi
Glasat ćemo da Vlada čim prije nastavi s radom: Nancy Pelosi

Liderka demokrata Nancy Pelosi, za koju se očekuje da će preuzeti funkciju predsjedavajuće Predstavničkog doma, ponavlja:

"Glasat ćemo da vlada čim prije nastavi sa radom i pokazat ćemo da će demokrate vladati odgovorno, suprotno trenutnom haosu u Bijeloj kući."

No, čini se da će zakonodavna agenda demokrata biti barem dijelom zasjenjena krizom oko budžeta. Ona je proizvela dodatnu zabrinutost za američku ekonomiju u 2019. godini, jer je stanje burze posljednjih dana bilo veoma nestabilno.

Polovično zatvaranje devet od 15 federalnih odjela već je započelo, nakon što je njihovo finansiranje isteklo u ponoć prošle subote. Primjerice, neki su nacionalni parkovi zatvoreni, a rad nekih agencija suspendiran.

Preostalih 75 posto federalne vlade ima osigurano finansiranje do septembra 2019. godine, tako da odjeli koji se bave odbranom, radom i obrazovanjem neće biti pogođeni. No, federalni uposlenici koji su primorani ostati kod kuće ili raditi bez plate su pod stresom zbog ove odluke, jer za mnoge od njih čak i nekoliko dana bez primanja može imati ozbiljne posljedice.

Prekid u radu također utječe i na građane koji ne mogu pristupiti različitim javnim uslugama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG