Dostupni linkovi

Trump: Blokada vlade SAD do dogovora o zidu ili ogradi


Donald Trump u Ovalnoj sobi 25. decembra 2018.
Donald Trump u Ovalnoj sobi 25. decembra 2018.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je rekao da će djelimično zatvaranje federalne vlade trajati dok njegov zahjev za finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom ne bude ispunjen.

Američka vlada je djelimično zatvorena od subote, i još uvijek nema nikakvih naznaka da da će državne agencije biti ponovo otvorene, zbog političkog konflikta koji je izazvao Trumpov zahtjev za finasiranje zida na granici.

"Ne mogu vam reći kada će se vlada ponovo otvoriti" rekao je Trump, govoreći nakon video konferencije povodom Božića za američke trupe u inostranstvu.

"Mogu da vam kažem da se neće otvoriti dok ne budemo imali jedan zid, jednu ogradu, zovite to kako god želite. Ja ću zvati kako god ja želim, ali to je ista stvar. To je brana da ljudi naviru u našu zemlju, brana od droge" rekao je američki predsjednik.

"Ako nemomo toga (zida), onda jednostavo ne otvaramo", ponavlja.

Finansiranje oko četvrtine federalnih programa, uključujući i agenciju za Domovinsku sigurnost, ministartva pravde i poljoprivrede isteklo je u petak veče. Bez dogovora kojim bi mogao biti riješen spor, djelimična blokada vlade će se proteći do nove godine.

Izgradnja zida jedno je od najčešće ponavljanih Trumpovih predizbornih obećanja, ali mu se demokrate snažno protive.

XS
SM
MD
LG