Dostupni linkovi

Bez kazne za vinovnike incidenta u Skupštini


Konferencija za novinare u Osnovnom državnom tužilaštvu

Ružne riječi i scene u crnogorskom parlamentu tokom majskog zasjedanja koje su obišle cijeli region neće rezultirati ozbiljnijim sankcijama za glavne vinovnike tog incidenta.

To je zaključak nakon konferencije za novinare u Osnovnom državnom tužilaštvu koje je u danima nakon incidenta utvrđivalo da li je u tom slučaju bilo elemenata krivičnog djela ili prekršaja.

Vinovnici nemilih scena u crnogorskom parlamentu tokom zasjedanja i rasprave o sastavu Vlade izbornog povjerenja proći će bez kazne budući da u salvi ružni riječi koje su jedni drugima uputili poslanici Demokratskog fronta i premijer Milo Đukanović, kao i otvorenih nasrtaja koji su prijetili da prerastu i u fizički obračun, po procjeni tužilaštva nije bilo pravno spornih momenata.

"Želio bih da vas informišem da je povodom incidenta koji se dogodio u Skupštini Crne Gore tužilaštvo samoinicijativno formiralo predmet. Pokrenut je izviđaj tokom kojeg su pribavljeni određeni podaci od Uprave policije i Skupštine Crne Gore. Takođe, pribavljeni su video snimci pomenutog događaja. Ocjenom prikupljenih dokaza i podataka, ovo tužilaštvo nije našlo da je bilo koje lice koje je bilo prisutno na toj sjednici izvršilo radnje koje predstavljaju inkriminaciju nekog krivičnog djela. Takođe, ocijenjeno je da u njihovim radnjama nema elemenata prekršaja", saopštio je Osnovni državni tužilac Miroslav Turković.

Tužilac Turković je saopštio u kom dijelu su se narodni predstavnici u parlamentu i prvi čovjek izvršne vlasti, odnosno premijer Đukanović ogriješili tokom incidenta:

"Ocijenjeno je da je u konkretnom slučaju došlo do remećenja rada Skupštine, odnosno do kršenja odredbi poslovnika Skupštine Crne Gore i etičkog kodeksa. Označenim pravnim aktima ustanovljeni su posebni postupci koji se tiču sankcionisanja ponašanja poslanika i drugih lica koja prisustvuju sjednicama Skupštine", naveo je tužilac.

U civilnom sektoru su očekivali ovakvu odluku tužilaštva i saglasni su da u postupanju vinovnika nemilih scena u parlamentu nema krivičnog djela ili prekršaja, ali ukazuju da je sa aspekta etičkog kodeksa poslanika takvo ponašanje neprihvatljivo.

"Kodeks koji je usvojen u toj istoj skupštini mora i može korigovati ovakvo ponašanje. Svi smo svjesni da je poslata jedna ružna slika u javnost i to je nešto na što javnost Crne Gore ne smijemo navikavati i političke partije u parlamentu i van parlamenta imaju obavezu da se ponašaju drugačije", ističe Edin Koljenović iz Građanske alijanse

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je premijer Milo Đukanović trebalo da predloži izmjene u sastavu Vlade, prekinuta je u petak 13. maja nakon nekoliko minuta zbog incidenta:

Nakon što je uslijedila pauza, a televizijski prenos sjednice prekinut, došlo je do komešanja, tokom koga su poslanici Demokratskog fronta Branko Radulović i Janko Vučinić vrijeđali i psovali premijera, a zatim i nasrnuli na njega. Đukanović im je uzvratio uvredama.

Veći incident spriječen je zahvaljujući pojedinim poslanicima iz DPS-a i DF-a i pripadnika obezbjeđenje Skupštine Crne Gore.

Nakon ovog incidenta Đukanović je napustio parlament, a poslanici su se povukli u klubove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG