Dostupni linkovi

Dok se poslanici svađaju zakoni čekaju, a građani razočarani


Premijer u Skupštini za vrijeme svađe sa poslanicima, 13. maj 2016.
Premijer u Skupštini za vrijeme svađe sa poslanicima, 13. maj 2016.

I dok crnogorski poslanici danima debatuju o sporazumu o uslovima za fer i demokratske izbore, sastavu vlade izbornog povjerenja, smjeni predsjednika parlamenta, oni koji su ih birali, odnosno građani, kažu da su razočarani, kako njihovim ponašanjem tako i učinkom.

Tome doprinosi i podatak da dok se oni politički obračunavaju na usvajanje čekaju stotine važnih zakona.

Skupština Crne Gore se već više od pola godine nalazi u svojevrsnoj blokadi rada jer se u parlamentarnoj proceduri nalazi čak 300 zakona koji čekaju usvajanje.

Među tim zakonima su i neki koji su veoma važni, poput Prijedloga zakona o morskom dobru, o upravnom postupku i o legalizaciji neformalnih objekata.

Pitanje je kada će biti usvojeni, budući da se bliži vrijeme godišnjih odmora, kao i održavanje izbora koji su zakazani za oktobar.

Od početka parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije o uslovima za fer izbore 1. decembra prošle godine do danas malo toga je urađeno jer su dvije strane gotovo pet mjeseci usaglašavale i na kraju potpisale sporazum o slobodnim i fer izborima.

I dok među parlamentranim strankama jedni druge pokušavaju da optuže za blokadu rada parlamenta i očiglednu opstrukciju posljednjih dana, pitali smo građane kako ocjenjuju rad poslanika, odnosno onih koje su birali da ih predstavljaju u zakonodavnom domu?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Da u skupštini Crne Gore ključni akteri trenutno ponajmanje misle o usvajanju zakona i drugih važnih akata pokazuje i nedavni žestoki sukob u sali čiji vinovnici su bili premijer Milo Đukanović i poslanici Demokratskog fronta.

Građani Podgorice sa kojima smo razgovarali u većini osuđuju primitivno ponašanje poslanika i premijera tokom incidenta u kojem umalo nije došlo do fizičkog obračuna:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link

Evo kako su građani odgovorili na pitanje da li je ponašanje crnogorskih poslanika slika onoga kakvo je danas i crnogorsko društvo:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG