Dostupni linkovi

Bez dogovora Vlade Kosova i veterana, najavljeni novi protesti 


Veterani Oslobodilačke vojske Kosova su 16. juna protestovali ispred Skupštine i prekinuli zasedanje.  
Veterani Oslobodilačke vojske Kosova su 16. juna protestovali ispred Skupštine i prekinuli zasedanje.  

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nisu postigli dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem oko povećanja boračke penzije zajedno sa minimalnom zaradom.

Zbog toga će nastaviti proteste i u narednim danima.

To je potvrdio predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Faton (Klinaku) Kljinaku nakon sastanka sa premijerom Kosova.

Kljinaku je objasnio da je zahtev vetrana da se u Nacrt zakona o minalnoj zaradi vrati tačka 3.1., prema kojoj bi se sa minimalnim platama povećala i penzija.

Iz Vlade Kosova je 17. juna saopšeno da je sa veteranima razgovarano o čišćenju spiskova i mogućnostima saradnje po tom pitanju.

Nacrt zakona o povećanju minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen je 14. juna u načelu, ali njime nije predviđeno povećanje boračke penzije, koja iznosi koliko i minimalna plata.

Kljinaku navodi da je Kurti insistirao na stavu da je neophodno da se prvo pročiste liste ratnih veterana i da se obavi kategorizacija.

Inače, premijer Kurti je odložio učešće na Prespanskom forumu za dijalog u Severnoj Makedoniji, kako bi se sastao sa veteranima koji su 16. juna protestovali ispred Skupštine i prekinuli zasedanje.

Iz Udruženja veterana OVK su naveli da im je Kurti rekao kako će im pismenim putem poslati svoje predloge, ali da nije otkrivao o kakvim predlozima se radi.

Vlada Kosova ukazuje da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanja trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Veterani oko zahteva za za povećanje boračkih penizja imaju podršku opozicionih partija – Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Šta kaže opozicija?

Portparol Demokratske partije Kosova Faton (Abdullahu) Abdulahu u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuje da su veterani poniženi od strane Vlade Kosova i smatra da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da pronađe rešenje.

DPK podržava dijalog veterana sa Vladom Kosova, kaže Abdulahu i izražava nadu da će biti pronađeno rešenje.

"Ova vlada ne želi da im pomnogne, mi znamo to, pozivamo vladu da pronađe način da im pomogne. Može i treba da im se pomogne, ali ova vlada to ne želi", poručuje on.

Iz Alijanse za budućnost Kosova niko nije bio dostupan za izjavu 17. juna, ali je šef parlamentarne grupe te stranke, Besnik Tahiri, dan ranije rekao da veterani moraju da budu uključeni u novi Nacrt zakona o minimalnim zaradama.

Pozvao je Vladu Kosova da razgovara sa veteranima i pronađe kompromisno rešenje.

XS
SM
MD
LG