Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Metan odgovoran za nestanke u Bermudskom trouglu


Mapa koja prikazuje oblast Bermudskog trougla
Priredio Rinko Golubović

Oceanografska istraživanja morskog dna na području Bermudskog trokuta i Sjevernog mora, između kontinentalne Europe i Velike Britanije, otkrila su značajne količine metanhidrata i tragove erupcija. Znanstvenici tvrde da je upravo taj plin krivac za neobjašnjene nestanke brodova i aviona.

Sudeći prema istraživanju znanstvenika misterij nestanka brodova i zrakoplova u području nazvanom Bermudski trokut je riješen.

Prirodni plin, metan, koji se u kućanstvima koristi za kuhanje i grijanje, krivac je za misteriozne nestanke plovila i zrakoplova. Dokazi o rješenju tog misterija, koji je godinama zbunjivao znanstvenike i zaokupljao svjetsku pažnju, objavljen je u časopisu American Journal of Physics.

Profesor Joseph Monaghan istraživao je ovu hipotezu sa studentom Davidom Mayom sa Sveučilišta Monash u Melbourneu, u Australiji, te je došao do pretpostavke da su veliki mjehurići metana koji izviru iz oceana uzrok mnogih, ako ne i svih, tajanstvenih nestanaka brodova i zrakoplova na određenim lokacijama u svijetu.

Pritisak utiče i na avione

Istraživač mora Ivan T. Sanderson popisao je tijekom 1960-ih područja u kojima se događaju neobjašnjivi misteriji, a to su područja u Japanskom moru, Sjevernom moru, te, naravno, najpoznatiji Bermudski (ili Vražji) trokut.

Oceanografska istraživanja morskog dna na području Bermudskog trokuta i Sjevernog mora, između kontinentalne Europe i Velike Britanije, otkrila su značajne količine metan-hidrata i tragove erupcija.

Metan se pod velikim pritiskom ispod morskog dna nalazi u kondenziranom obliku. Dođe li do pomicanja, pretvara se u plinoviti mjehur koji se geometrijskom progresijom povećava na svome putu prema površini. Kada dođe do površine, jurne u zrak i dalje se šireći.

Svaki brod koji bi naletio na takvu provalu plina bi se jednostavno prevrnuo i potonuo. Ako su mjehuri dovoljno veliki i dovoljno gusti, mogli bi zahvatiti i srušiti avione koji prolaze iznad njih. Motori aviona bi jednostavno prestali raditi i letjelica bi se srušila u more, a moglo bi doći i do zapaljenja metana, tvrde znanstvenici u radu objavljenom u časopisu American Journal of Physics.
XS
SM
MD
LG