Dostupni linkovi

Budžet podržan, Berlusconi izgubio parlamentarnu većinu


Silvio Berlusconi, oktobar 2011.
Silvio Berlusconi, oktobar 2011.
Italijanski premijer Silvio Berluskoconi izborio je u utorak usvajanje državnog budžeta za prošlu godinu, zahvaljujući opoziciji koja nije glasala, ali je izgubio apsolutnu većinu, što bi moglo voditi njegovoj smjeni.

Budžet za 2010. usvojen je sa 308 glasova, dok je za apsolutnu većinu potrebno 316 glasova zastupnika, prenijele su italijanske agencije. Uzdržan je bio 321 poslanik.

"Vlada nema većinu u ovoj skupštini", rekao je odmah po glasanju šef glavne opozicione partije, Demokratske stranke, Pierluigii Bersani.

Neposredno pred glasanje u parlamentu, Umberto Bosi, lider Lige za sjever koja je koalicioni partner Berluskonijevog PDL-a, rekao je novinarima da je premijera pozvao da podnese ostavku.

Ovih dana Berlusconi je opetovano odbijao potvrditi da će dati ostavku, iako se o tome javno govori već nekoliko mjeseci. Umjesto povlačenja, 74-godišnji medijski magnat ponovno je ponudio - glasanje o povjerenju njegovoj Vladi.

Opravdana bojazan da bi Italija mogla biti sljedećom žrtvom euro krize, nagnala je i Brussels da za trenutak zaboravi Atinu i tamošnje formiranje Vlade nacionalnog jedinstva.

Pritisak na premijera ima veću specifičnu težinu jer ne dolazi od njegova upitna ponašanja, nego od međunarodnog tržišta koje traži da Italija plati kamate na kredite koji su joj dati.


Iako je poznatiji po sklonosti prema mladim djevojkama, farbanju kose i zatezanju lica, neumjesnim vicevima i bahatom ponašanju na svjetskim skupovima, Silvio Berlusconi, nerado će se suočiti sa svojim stvarnim obavezama - lošom ekonomijom zemlje čijoj je Vladi na čelu.

Berlusconi je do sada preživio desetke parlamentarnih glasanja tokom svog mandata.

I poslije svakog je izašao jednako nasmijan i preplanuo. Ovaj put ga TV kamere ipak povremeno uhvate kako se "drži za glavu".

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da popularnost Silvia Berluscoonija nije bila nikada manja - svega 22 posto građana podržava premijera.

Nije više kao pre

Osim toga, prvi put u redovima vladajuće stranke pojavljuju se prebjezi, ali i zastupnici koji najavljuju da će glasati protiv Berlusconija.

Vjerojatno je to i bio razlog dugih noćnih razgovora s predstavnicima koalicionog partnera, Lige za sjever.

Prema listu La Repubblica, premijer je, na poseban sastanak, pozvao šest zastupnika koji su ga pismeno i javno zamolili da odstupi odmah. Svaki mu je glas važan pa se nada da će ove uspjeti uvjeriti da se vrate u njegov tabor.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano, 19. jun 2009.
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano, 19. jun 2009.
Multimilijarderu Silviu Berlusconiju se nekoliko stvari mora priznati: jedinstven je primjerak premijera neke evropske države, majstor nagodbi i politički akrobat koji preživljava sve skandale.

Upravo takav je, na sve priče o ostavci, prkosno izjavio: "Stvarno mi nije jasno zašto su se pojavili tračevi o mom povlačenju!"

No, ova je kriza znatno drugačija od svih predhodnih, jer nadilazi talijansku politiku.

Ova je kriza u vezi s međunarodnim tržištem novca, a ono je izgubilo povjerenje u Berlusconijevu sposobnost da konsolidira talijansku ekonomiju.

Pritisak na premijera ima veću specifičnu težinu jer ne dolazi od njegova upitna ponašanja, nego od međunarodnog tržišta koje traži da Italija plati kamate na kredite koji su joj dati.
XS
SM
MD
LG