Dostupni linkovi

Dan kada je podignut zid: Berlin 1961.

Nemačka obeležava 60 godina od početka izgradnje Berlinskog zida, koji je podelio naciju na dva rivalska politička sistema i postao simbol Hladnog rata koji je trajao 28 godina.

Nemački predsednik Frank-Walter Steinmeier i gradonačelnik Berlina Michael Mueller 13. avgusta prisustvovali su svečanosti u Berlinu povodom obeležavanja godišnjice. Steinmeier je izgradnju zida nazvao „početkom kraja“ za komunističku vladu u Istočnoj Nemačkoj.

"Trinaesti avgust 1961. bio je sudbonosan dan za nas Nemce i za svet", rekao je Steinmeier, misleći na dan početka izgradnje. "I dan koji je uništio snove i nade, koji je odvojio decu od roditelja, unuke od baka i deka, koji se bolno i tužno umešao u živote bezbroj pojedinaca", kazao je.

Steinmeier i gradonačelnik Berlina Michael Mueller položili su vence na spomen obeležje Berlinskog zida za približno 140 ljudi koje su istočnonemački graničari ubili dok su pokušavali da pobegnu na zapad iz komunističke Istočne Nemačke.

Sve fotografije u ovoj galeriji preuzete su iz arhive RFE/RL sa Instituta Hoover na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

(Galerija je prvobitno objavljena 6. novembra 2014. godine)

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG