Dostupni linkovi

Berlinski skup legitimisao neke lidere kao odgovorne


Hashim Thaci i Angela Merkel u Berlinu 28. avgusta

Kosovski analitičari ocenjuju da je Konferencija u Berlinu 'legitimisala' neke od lidere regiona kao odgovorne za stanje koje postoji u njihovoj zemlji, jer "Nemačka dobro zna da su svi ovi lideri milioneri i najbogatije osobe u najsiromašnijim zemljama Zapadnog Balkana“.

Kosovo je na Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu bilo predstavljeno ravnopravno uz ostale zemlje regiona, a u delegaciji su pored odlazećeg premijera Hashima Thacija, bili i ministri spoljnih poslova i finansija Enver Hoxhaj i Besim Beqaj.

Kosovski premijer je nakon konferencije u intervjuu za Kosovski javni servis izjavio da je kosovska strana predstavila brojne projekte. Potvrđeno je da će Kosovo nastaviti sa izgradnjom autoputa koji povezuje Tiranu i Prištinu, te da će on sada biti produžen i do Niša, što je, kako je rekao Thaci, zajednički projekat sa Srbijom.

Thaci je takođe kazao da je predstavljena i ideja izgradnje pruge koja će povezati Kosovo sa Crnom Gorom i Albanijom. Premijer je dodao da je za sve to potrebna pomoć Evropske komisije jer je nemoguće da se finansiranje obezbedi iz kosovskog budžeta.

Na bilateralnom sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Thaci je kazao da je postignuta saglasnost da se dijalog nastavi, kao i da se nastavi sa implementacijom Briselskog sporazuma, a što bi otvorilo put ka postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Dobar poznavalac evropskih integracija na Kosovu Shenoll Muharremi u izjavi za RSE kaže da je dobar signal da su se lideri regiona sastali, te da je Kosovo bilo predstavljeno dobro na ovoj konferenciji. Međutim, samo to kao događaj nije dovoljno, ocenjuje ovaj analitičar. Pomenut je četvorogodišnji vremenski okvir, te godišnji sastanci na kojima će se razgovarati o napretku, ali za Muharremija su projekti o kojima je Kosovo govorilo veoma čudni.

„Evropska unija neće finansirati te puteve g. Thacija. Po mom mišljenju, Nemačka je okupila Zapadni Balkan, ne samo da osigura njihovu evropsku budućnost, već da traži i tržište za investicije nemačkih kompanija. A kako bi Kosovo bilo atraktivno za nemačke biznise, treba mnogo više rada, od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, funkcionalnog pravosuđa, do investicija u radnoj snazi na Kosovu koja nije dovoljno konkurentna u poređenju sa zemljama regiona. Većina nezaposlenih nemaju nikakve veštine nekog profesionalnog zanata. Po mom mišljenju, iako je ovo politički gledano dobar događaj, praktično, projekti Kosova su bili offside projekti koje neće finansirati EU ili Nemačka. Nemačka je tražila tržište za svoje biznise, a lideri su tražili autoputeve“, kaže Muharremi.

On dodaje da sve ove preporuke evropskih lidera o borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, o razvoju privatnog sektora i slično, prisutne su već godinama, ali da se ništa ne menja. Kosovo i zemlje u okruženju trebaju se posvetiti stvaranju sigurnog ambijenta za investitore, a pre traženja podrške za određene projekte.

„Sama agenda sastanka je bila o dobroj vladavini, o ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije. Šta ovo znači – znači da u regionu još uvek ima korupcije i loše vladavine“, navodi Muharremi.

Za analitičara Shpenda Kursanija berlinska konferencija dokaz je zabrinutosti Nemačke i EU zbog organizovanog kriminala i korupcije na Balkanu.

„Na konferenciji je uočen interes EU da zemlje regiona postanu deo Unije, ali, jasno je rečeno da se bez iskorenjivanja korupcije i organizovanog kriminala, članstvo u EU može zaboraviti“, kazao je Kursani.

Po njegovim rečima ova konferencija je „legitimisala“ neke od lidera regiona kao odgovorne za stanje koje postoji u njihovim zemljama.

„Nemačkoj je jasno da su svi ovi lideri milioneri i najbogatije osobe u najsiromašnijim zemljama Zapadnog Balkana“, kaže Kursani.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG